Informatie

Welke tuinhaard kopen?

Welke tuinhaard past bij u?

Wij Nederlanders worden steeds meer buitenmensen. Buiten vertoeven geeft ons een gevoel van ontspanning en helpt ons om de batterij voor de volgende dag weer even op te laden. Niet alleen geestelijk, maar ook lichamelijk helpt de zuurstof van buiten ons lichaam gezond te houden. Of je het nu fijn vindt om in de tuin een wijntje te drinken, een boek te lezen of misschien met jouw huisdier te spelen, allen zijn fijne vormen van ontspanning. Helaas helpt het Nederlandse weer hier niet altijd bij. Ons klimaat is natuurlijk niet extreem, maar wordt gekenmerkt door snelle en soms zelfs plotselinge weersveranderingen. Avondenlang buiten zitten blijft dan ook beperkt tot een aantal zomerse maanden. Daarna wordt het al gauw minder aantrekkelijk en zit ook je waarschijnlijk vaker binnen omdat het snel afkoelt.

De top 3 van Tuinhaardxxl.nl

De zoektocht naar de perfecte kan soms even duren. Welke het meest geschikt is voor jouw hangt af van de gebruikssituatie. Binnen deze blog zul je alle informatie
Wij zullen alvast beginnen met de top 3 tuinhaarden uit ons assortiment.

Tuinhaarden top 3!

[block id=”productslider-feature-top-5″]

Benieuwd naar de verkrijgbare tuinhaarden?

Een tuinhaard of terraskachel maakt het je nu mogelijk om én in de zomer langer buiten te zitten én het buitenseizoen wat te verlengen. Een tuinhaard of terraskachel maakt het gehele jaar mogelijk om langer buiten te zitten, en het buitenseizoen te verlengen. Dit verleng je met gemak enkele maanden. Behalve dat, zijn tuinhaarden of terraskachels ook een echte trend geworden. Je neemt met het kopen van een dergelijk product dan ook niet alleen een praktische, maar ook een trendy beslissing. Het is een bijzonder item om de tuin te decoreren en brengt veel sfeer met zich mee. Bedenk je zich van tevoren goed over welke uitstraling je met behulp van de tuinhaard in jouw tuin wilt creëren. Van belang is ook dat je afweegt wat de mogelijkheden zijn qua omvang. Een grote tuinhaard is natuurlijk mooi. Wanneer deze echter te groot is, draagt dit echter niet bij aan een sfeervol terras. De tuinhaard staat dan als het ware alleen maar in de weg. Gelukkig bieden wij verschillende soorten haarden in ons ruime assortiment van eenvoudige, tot unieke design tuinhaarden.

Wanneer je eenmaal hebt besloten om een terraskachel of tuin haard te kopen, wil je natuurlijk wel een overwogen keuze maken. Wij informeren je graag over de bestaande mogelijkheden.

Het materiaal van een tuinhaard

Allereerst is het van belang dat je beslist naar welk materiaal jouw voorkeur uitgaat. We kunnen ons voorstellen dat je niet helemaal op de hoogte bent van de diverse materialen en hun eigenschappen. De aanschaf van een haard voor de tuin is dan ook geen alledaagse bezigheid. Vroeger werden de meeste tuinhaarden uit beton of stenen vervaardigd. Het gebruik van roestvrij staal is de laatste jaren echter sterk in opkomst. Er worden dan ook steeds meer roestvrijstalen tuinhaarden afgenomen. Deze geven vaak een moderne en tegelijkertijd rustieke uitstraling aan jouw eigen achtertuin. Alhoewel deze in een hogere prijsklasse vallen dan hun voorgangers, hebben zij een mooier uiterlijk en hebben dus ook meer functie voor de uitstraling van jouw tuin. De tuinhaarden die je op onze pagina vindt zijn vervaardigd van diverse materialen, namelijk metaal, staat, gietijzer en Cortenstaal. Deze zetten we graag even op een rijtje.

Staal en metaal

Om te beginnen staal en metaal. Deze twee worden vaak met elkaar verward. Metaal is een verzamelnaam waar verschillende materialen zoals staal onder vallen. Staal is ijzer waar stoffen aan zijn toegevoegd om de kwaliteit te verhogen. Roestvrij staal is de laatste jaren sterk in opkomst. De coating op roestvrij staal zorgt ervoor dat de tuinhaard voldoende uitgerust is tegen hoge temperaturen en het biedt tevens bescherming tegen de regen. Alhoewel het nooit uitgesloten kan worden dat er op een dergelijk artikel, dat buiten staat en buiten wordt gebruikt, enkele roestvorming ontstaat. Met een roestvrij stalen tuinhaard is deze kans echter wel minimaal. De coating is altijd zwart, want lichte kleuren verhogen de kans op roesten.

[block id=”productslider-featured-staal”]

Gietijzer

Een mooie gietijzeren terraskachel geeft een klassieke indruk. Gietijzer is een legering van onder andere ijzer en koolstof en kun je herkennen aan zijn meer ruwe oppervlak. Je kent het misschien wel als het materiaal dat ook werd gebruikt voor ouderwetse braadpannen en houtkachels. En dat is niet voor niets, want gietijzer staat erom bekend dat het warmte goed geleidt. Binnen een mum van tijd heeft de kachel dus de juiste temperatuur bereikt. Tuinhaarden van gietijzer gaan lang mee omdat het koper dat erin is verwerkt beperkt de kans dat de haarden gaan roesten.

Tuinhaard of terraskachel

Wanneer je een beslissing hebt gemaakt over naar welk soort materiaal de voorkeur uitgaat, is het tijd om na te denken over de details. Op onze webpagina vind je namelijk een verscheidenheid aan tuinhaarden die over diverse eigenschappen beschikken. Het essentiële verschil tussen een terraskachel en een tuinhaard is dat de laatste geen (glazen) deurtje heeft. In de praktijk worden de twee termen echter regelmatig door elkaar gebruikt. Een tuinhaard met deur levert positieve invloed op het brandproces. Een terraskachel wordt heter en verbruikt minder hout. Omdat de brandmaterialen hierdoor efficiënter worden verbrand ontstaat er ook minder rook. Iets waar de buren wellicht ook blij mee zullen zijn.

Toch is het niet nodig dat het gebruik van een tuinhaard per definitie samengaat met rookontwikkeling. Je kunt zelf helpen dit zoveel mogelijk te voorkomen door er onder andere voor te zorgen dat het hout dat je gebruikt goed droog is. Het soort hout heeft weinig invloed op het rookproces, alhoewel in het algemeen eikenhout minder rookontwikkeling veroorzaakt dan bijvoorbeeld vurenhout. Wanneer je de haard of kachel aansteekt, kun je het beste beginnen met kleine stukken hout en de frequentie en grootte daarna opvoeren. De meeste producten die je op onze pagina vindt hebben geen deurtje en vallen hierdoor in de categorie tuinhaard.

Verander jouw tuinhaard in een barbecue

Er bestaan ook tuinhaarden met een barbecuerooster of een vuurschaal met gril (OFYR). Hierdoor heb je geen aparte barbecue meer nodig en bespaart dit ook weer ruimte in de tuin. Je zult jouw gasten verrassen als je plotseling overheerlijke saté spiesjes uit de tuinhaard tovert. Je bezorgt jezelf en anderen een onvergetelijk avondje smullen en gezelligheid. Behalve een extra barbecuerooster kun je ook nog eens kiezen voor een terrashaard op hout met een aslade. Hiermee wordt de as eenvoudig opgevangen en is het schoonmaken van jouw tuin haard een fluitje van een cent. Want behalve gezelligheid is ook luxe belangrijk. Niemand heeft zin om na een knus avondje in de tuin met vrienden en familieleden de volgende ochtend te besteden aan het poetsen van de tuinhaard. Niet alleen de houtkachel zelf, ook de ondergrond waarop je deze hebt geplaatst is hierdoor een stuk gemakkelijker schoon te houden. Je hoeft dus niet bang te zijn dat bijvoorbeeld de tuintegels onherstelbaar vies zijn geworden wanneer je de terrashaard over een tijd van plaats wilt veranderen. Het voordeel is dat een tuinhaard hoog op zijn poten staat.  En de tuinhaard de stenen niet beschadigt. 

Nieuwe staalsoort

Een nieuwe tuinhaard, al in de kleur van roest. Een tuinhaard met roest wordt gemaakt van Cortenstaal. Cortenstaal is een relatief nieuwe staalsoort. Het heeft een roestkleur en geeft hiermee een stoere uitstraling. Om deze reden past een tuin openhaard van Cortenstaal dan ook bij een tuin die al door een dergelijke stijl wordt gekenmerkt.

[block id=”productslider-featured-corten”]

Waar vuur is, is geen rook

Hoesten en proesten door een eventuele rooklucht is nergens voor nodig. Bijna alle tuinhaarden die wij op onze pagina aanbieden zijn voorzien van een dergelijke schoorsteen. Hierdoor wordt de rook netjes afgevoerd. Een bijkomend voordeel is dat de weinige rook die er nu wordt uitgestoten ook de insecten nog eens op afstand houdt. Niets is zo vervelend als een avondje buiten dat in het water valt door een irritante zwerm muggen. Of nog vervelender, wespen. Het is van insecten bekend dat zij niet van rook houden en hierdoor liever uit de buurt blijven. Op een uitzondering na zijn alle tuinhaarden die wij op onze pagina aanbieden voorzien van een dergelijke schoorsteen.

Een optie wat veel mensen kiezen is het plaatsen van een tuinhaard onder een de overkapping. Op deze manier zul je geen last hebben van de insecten in de buitenlucht. De warmte van een tuinhaard blijft heerlijk onder de overkapping en zal lang blijven hangen.

Haard en opslag in één

Wist je trouwens dat je ook kunt kiezen voor tuinhaarden met een apart gedeelte voor houtopslag? Dit heeft meerdere voordelen. Niet alleen zorgt dit ervoor dat het hout beter droog blijft en hierdoor ook beter (met minder rookontwikkeling) brandt, ook ziet het er opgeruimd en georganiseerd uit. Een aparte opbergruimte voor het hout kan bovendien erg fijn zijn wanneer je weinig ruimte in de tuin hebt.

Waar moet u op letten bij het plaatsen van uw tuinhaard?

Wanneer je hebt besloten een tuinhaard aan te schaffen en deze thuis wordt afgeleverd, neem je deze natuurlijk het liefst zo snel mogelijk in gebruik. Het is echter wel van belang dat je met een aantal belangrijke zaken rekening houdt. Zo is het van belang dat je hem op een stenen terras plaatst omdat hij aan de onderkant erg warm kan worden. Wil je de tuinhaard op een houten terras plaatsen of zelfs op het gazon? Zorg er dan altijd voor dat je zelf een stenen ondergrond maakt. Tevens is het van belang dat je zorgt dat de betreffende ondergrond ook vlak is. Dit is net zo belangrijk als het materiaal waaruit de ondergrond bestaat. Het gebruik van een tuinhaard is veilig, maar dient natuurlijk wel zorgvuldig te geschieden. Houd er rekening mee dat kleine kinderen, maar ook huisdieren niet al te dicht bij de houthaard in de buurt komen. Met een weloverwogen keuze en een zorgvuldige installatie van de tuinhaard sta je garant voor lange en gezellige avonden in jouw tuin! Neem ook eens een kijkje binnen onze tuinhaard aanbiedingen op onze website.

Direct een tuinhaard kopen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *