​Een tuinhaard met een lange pijp

Een tuinhaard gebruiken zonder vervelende rook

Het stoken van een vuur associeert bijna iedereen wel met gezelligheid. Het samenzijn, geknisper van het hout, het roosteren van een stukje vlees en de welbekende rookgeur. Allen dragen ze bij aan een optimale sfeerbeleving. Maar wat de rookgeur betreft geldt natuurlijk wel dat u deze wilt beperken. Teveel rook is hinderlijk voor u en uw gasten. Bijna alle soorten tuinhaarden die u op onze webpagina vindt, zijn voorzien van een rookkanaal oftewel een pijp. Door middel van een rookkanaal heeft u tijdens het stoken van een vuur geen last van de rook, deze wordt namelijk keurig afgevoerd. De lengte en de breedte van de pijp verschillen per tuinhaard. U zult zich er niet over verbazen dat deze eigenschappen invloed hebben op de rookafvoer.

De ‘trek’ en uw invloed hierop

Rook verplaatst zich altijd van plekken met hoge druk naar plekken met lage druk. Om die reden kiest de rook er als het ware voor om via het rookkanaal uw tuinhaard te verlaten. Des te sterker deze afvoer naar buiten is, des te sterker is de zogenaamde trek. Deze trek kunt u beïnvloeden. De lengte van het rookkanaal speelt hierbij een belangrijke rol. Des te langer het rookkanaal, des te sterker de trek. En dus geldt ook: des te minder last heeft u van de rookontwikkeling die onlosmakelijk is verbonden met een tuinhaard. U bent wellicht al op de hoogte van technieken en hulpmiddelen om zo min mogelijk rookontwikkeling te produceren. Echter kan rook nooit helemaal worden voorkomen, het is en blijft een natuurverschijnsel en een logisch gevolg van het stoken van een vuurtje. De beste rookkanalen oftewel pijpen zijn diegene, die in een rechte lijn naar boven lopen. Bochten in de pijp bemoeilijken de vlotte afvoer van rook middels dit rookkanaal.

Des te warmer de pijp is, des te beter is de trek. Dit betekent dus dat de rookafvoer altijd even op gang moet komen en optimaal is als het vuur op goede sterkte is. Het rookkanaal van uw tuinhaard moet natuurlijk bestand zijn tegen flinke hitte en daarom worden er strenge eisen gesteld aan het materiaal waarvan deze vervaardigd is. In de meeste gevallen betreft dit staal. Wat betreft de lengte van de pijp geldt dat er voor tuinhaarden geen bijzonder strenge eisen bestaan. U bevindt zich namelijk in de buitenlucht. U kiest een tuinhaard met een lange pijp simpelweg om zo min mogelijk rook te ruiken. Wist u dat er ook verlengstukken bestaan van verschillende materialen en afmetingen? Dit verlengstuk schuift u eenvoudig over de pijp van de tuinhaard heen. Het is niet moeilijk om dit te monteren.

Rookkanaal houtkachel buiten | verschillende soorten tuinhaard met pijp

Zoals al eerder gezegd bestaan er talloze soorten tuinhaarden die voorzien zijn van een rookkanaal. Bij de ene is de pijp zichtbaar, bij de andere is deze weggewerkt in het design. Dit is bijvoorbeeld het geval bij de ontwerpen van GardenmaxX. Dit merk staat bekend om zijn luxe designs die goed passen bij de kleuren van de natuur. Andere merken hebben een meer antieke uitstraling. Deze zijn meestal vervaardigd van gietijzer en doen u misschien wel terugdenken aan de gezellige momenten van vroeger. Welke tuinhaard die voorzien is van een pijp u uiteindelijk kiest, hangt dus voornamelijk af van uw smaak. We zetten er graag een aantal voor u op een rijtje.

GardenmaxX Nevados XL Corten

De naam doet het u waarschijnlijk al vermoeden: deze tuinhaard is gemaakt van het sterke materiaal Cortenstaal. Behalve dat dit materiaal lang meegaat, is het ook nog een echte trend. De kleuren van een Cortenstaal tuinhaard passen zowel bij een stoere, robuuste tuin als bij een meer klassieke variant. De pijp zit verstopt in de haard en hierdoor verlaat de rook de tuinhaard netjes vanaf de bovenzijde. Hierdoor kunt u ongestoord van het vuur genieten zonder de rook in te ademen.

Tuinhaarden met een schoorsteen, dé top 5 van Tuinhaardxxl.nl:

Direct leverbaar
259,95

 • Hoogte:165 cm
 • Diameter:45 cm
 • Materiaal:Staal

Direct leverbaar
163,95

 • Hoogte:136.30 cm
 • Breedte:38.40 cm
 • Materiaal:Staal

SALE
Direct leverbaar
259,95

 • Hoogte:161 cm
 • Breedte:35 cm
 • Materiaal:Staal

Direct leverbaar
249,95

 • Hoogte:153 cm
 • Breedte:35 cm
 • Materiaal:Staal

Direct leverbaar
259,95

 • Hoogte:165 cm
 • Breedte:45 cm
 • Materiaal:Staal

One thought on “​Een tuinhaard met een lange pijp

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

De waardering van www.tuinhaardxxl.nl/ bij Webwinkel Keurmerk Klantbeoordelingen is 9.2/10 gebaseerd op 586 reviews.