8.1 op basis van 832 beoordelingen! | Vragen? Bel ons 085 - 760 60 54

Swipe to the left

Welke tuinhaard kopen?

Door Jip van Bodegom 2 years ago 14197 keer bekeken Geen reacties

Welke tuinhaard kopen?

Wij Nederlanders worden steeds meer buitenmensen. Buiten vertoeven geeft ons een gevoel van ontspanning en helpt ons om de batterij voor de volgende dag weer even op te laden. Niet alleen geestelijk, maar ook lichamelijk helpt de zuurstof van buiten ons lichaam gezond te houden. Of u het nu fijn vindt om in de tuin een wijntje te drinken, een boek te lezen of misschien met uw huisdier te spelen, allen zijn fijne vormen van ontspanning. Helaas helpt het Nederlandse weer hier niet altijd bij. Ons klimaat is weliswaar niet extreem, maar wordt gekenmerkt door snelle en soms zelfs plotselinge weersveranderingen. Avondenlang buiten zitten blijft dan ook beperkt tot een aantal zomerse maanden. Daarna wordt het al gauw minder aantrekkelijk en zit ook u waarschijnlijk vaker binnen omdat het snel afkoelt.
Benieuwd naar welke tuinhaarden er zoal te verkrijgen zijn?

Een tuinhaard of terraskachel maakt het voor u nu mogelijk om én in de zomer langer buiten te zitten én het buitenseizoen wat te verlengen. Zo kunt u in het voor- en najaar ’s avonds nog genieten van uw tuin en verlengt u het zomerseizoen in uw eigen tuin met gemak enkele maanden. Behalve dat zijn tuinhaarden of terraskachels ook een echte trend geworden. U neemt met het kopen van een dergelijk product dan ook niet alleen een praktische, maar ook een trendy beslissing. Het is een bijzonder item om uw tuin mee te decoreren en brengt veel sfeer met zich mee. Bedenkt u zich van tevoren goed over welke uitstraling u met behulp van de tuinhaard in uw tuin wilt creeren. Van belang is ook dat u afweegt wat de mogelijkheden zijn qua omvang. Een grote tuinhaard is natuurlijk mooi. Wanneer deze echter te groot is, draagt dit echter niet bij aan een sfeervol terras. De tuinhaard staat dan als het ware alleen maar in de weg.

Wanneer u eenmaal heeft besloten om een tuinhaard of terraskachel aan te schaffen, wilt u natuurlijk wel een overwogen keuze maken. Wij informeren u graag over de bestaande mogelijkheden.

Welke tuinhaard

Het materiaal van een tuinhaard

Allereerst is het van belang dat u beslist naar welk materiaal uw voorkeur uitgaat. We kunnen ons voorstellen dat u niet helemaal op de hoogte bent van de diverse materialen en hun eigenschappen. De aanschaf van een tuinhaard is dan ook geen alledaagse bezigheid. Vroeger werden de meeste haarden vervaardigd van steen of beton. Het gebruik van roestvrij staal is de laatste jaren echter sterk in opkomst. Er worden dan ook steeds meer roestvrijstalen tuinhaarden afgenomen. Deze geven vaak een moderne en tegelijkertijd rustieke uitstraling aan uw tuin. Alhoewel deze in een hogere prijsklasse vallen dan hun voorgangers, hebben zij een mooier uiterlijk en hebben dus ook meer functie voor de uitstraling van uw tuin. De tuinhaarden die u vindt op onze pagina zijn vervaardigd van diverse materialen, namelijk metaal, staat, gietijzer en Cortenstaal. Deze zetten we graag voor u op een rijtje.

Staal en metaal

Om te beginnen staal en metaal. Deze twee worden vaak met elkaar verward. Metaal is een verzamelnaam waar verschillende materialen zoals staal onder vallen. Staal is ijzer waar stoffen aan zijn toegevoegd om de kwaliteit te verhogen. Roestvrij staal is de laatste jaren sterk in opkomst. De coating op roestvrij staal zorgt ervoor dat de tuinhaard voldoende bestendig is tegen hoge temperaturen en biedt tevens bescherming tegen de regen. Alhoewel het nooit uitgesloten kan worden dat er op een dergelijk artikel, dat buiten staat en buiten wordt gebruikt, enkele roestvorming ontstaat. Met een roestvrij stalen tuinhaard is deze kans echter wel minimaal. De coating is altijd zwart, want lichte kleuren verhogen de kans op roesten.

Nieuwe staalsoort

En dan Cortenstaal. Cortenstaal is een relatief nieuwe staalsoort. Het heeft een roestkleur en geeft hiermee een stoere uitstraling. Om deze reden past een tuinhaard van Cortenstaal dan ook bij een tuin die al door een dergelijke stijl wordt gekenmerkt.

Welke gietijzeren tuinhaard?

Gietijzer

Gietijzer geeft een meer klassieke indruk. Gietijzer is een legering van onder andere ijzer en koolstof en kunt u herkennen aan zijn meer ruwe oppervlak. U kent het misschien wel als het materiaal dat ook werd gebruikt voor ouderwetse braadpannen en houtkachels. En dat is niet voor niets, want gietijzer staat erom bekend dat het warmte goed geleidt. Binnen een mum van tijd heeft uw kachel dus de juiste temperatuur bereikt. Tuinhaarden van gietijzer gaan lang mee omdat het koper dat erin is verwerkt beschermt tegen roesten.

Tuinhaard of terraskachel

Wanneer u een beslissing heeft gemaakt over naar welk soort materiaal uw voorkeur uitgaat, is het tijd om na te denken over de details. Op onze webpagina vindt u namelijk een verscheidenheid aan tuinhaarden die over diverse eigenschappen beschikken. Het essentiële verschil tussen een terraskachel en een tuinhaard is dat de laatste geen (glazen) deurtje heeft. In de praktijk worden de twee termen echter regelmatig door elkaar gebruikt. Een glazen deurtje heeft grote invloed op het brandproces. Een terraskachel wordt heter en verbruikt minder hout. Omdat de brandmaterialen hierdoor efficienter worden verbrand ontstaat er ook minder rook. Iets waar uw buren wellicht ook blij mee zullen zijn.

Toch is het niet nodig dat het gebruik van een tuinhaard per definitie samengaat met rookontwikkeling. U kunt zelf helpen dit zoveel mogelijk te voorkomen door er onder andere voor te zorgen dat het hout dat u gebruikt goed droog is. Het soort hout heeft weinig invloed op het rookproces, alhoewel in het algemeen eikenhout minder rookontwikkeling veroorzaakt dan bijvoorbeeld vurenhout. Wanneer u de haard of kachel aansteekt, kunt u het beste beginnen met kleine stukken hout en de frequentie en grootte daarna opvoeren. De meeste producten die u op onze pagina vindt hebben geen deurtje en vallen hierdoor in de categorie tuinhaard.

Welke tuinhaard veranda?

Verander uw tuinhaard in een barbecue

Er bestaan ook tuinhaarden met een barbecuerooster of een vuurschaal met gril (OFYR). Hierdoor heeft u geen aparte barbecue meer nodig en bespaart dit ook weer ruimte in uw tuin. U zult uw gasten verrassen als u plotseling overheerlijke satéspiesjes uit de tuinhaard tovert. U bezorgt uzelf en anderen een onvergetelijk avondje smullen en gezelligheid. Behalve een extra barbecuerooster kunt u ook nog eens kiezen voor een terrashaard met een aslade. Hiermee wordt de as eenvoudig opgevangen en is het schoonmaken van uw tuinhaard een fluitje van een cent. Want behalve gezelligheid is ook luxe belangrijk. Niemand heeft zin om na een knus avondje in de tuin met vrienden en familieleden de volgende ochtend te besteden aan het poetsen van de tuinhaard. U ongetwijfeld ook niet. Niet alleen de houtkachel zelf, ook de ondergrond waarop u deze heeft geplaatst is hierdoor een stuk gemakkelijker schoon te houden. U hoeft dus niet bang te zijn dat bijvoorbeeld de tuintegels onherstelbaar vies zijn geworden wanneer u de terrashaard over een tijd van plaats wilt veranderen.

Waar vuur is, is geen rook

Hoesten en proesten door een eventuele rooklucht is nergens voor nodig. Bijna alle tuinhaarden die wij op onze pagina aanbieden zijn voorzien van een dergelijke schoorsteen. Hierdoor wordt de rook netjes afgevoerd. Een bijkomend voordeel is dat de weinige rook die er nu wordt uitgestoten ook de insecten nog eens op afstand houdt. Niets is zo vervelend als een avondje buiten dat in het water valt door een irritante zwerm muggen. Of nog vervelender, wespen. Het is van insecten bekend dat zij niet van rook houden en hierdoor liever uit de buurt blijven. Op een uitzondering na zijn alle tuinhaarden die wij op onze pagina aanbieden voorzien van een dergelijke schoorsteen.

Haard en opslag in één

Wist u trouwens dat u ook kunt kiezen voor tuinhaarden met een apart gedeelte voor houtopslag? Dit heeft meerdere voordelen. Niet alleen zorgt dit ervoor dat het hout beter droog blijft en hierdoor ook beter (met minder rookontwikkeling) brandt, ook ziet het er opgeruimd en georganiseerd uit. Een aparte opbergruimte voor uw hout kan bovendien erg fijn zijn wanneer u weinig ruimte in uw tuin hebt.

Waar moet u op letten bij het plaatsen van uw tuinhaard?

Wanneer u heeft besloten een tuinhaard aan te schaffen en deze bij u thuis wordt afgeleverd, neemt u deze natuurlijk het liefst zo snel mogelijk in gebruik. Het is echter wel van belang dat u met een aantal belangrijke zaken rekening houdt. Zo is het van belang dat u hem op een stenen terras plaatst omdat hij aan de onderkant erg warm kan worden. Wilt u de tuinhaard op een houten terras plaatsen of zelfs op het gazon? Zorgt u er dan altijd voor dat u zelf een stenen ondergrond maakt. Tevens is het van belang dat u ervoor zorgt dat de betreffende ondergrond ook vlak is. Dit is net zo belangrijk als het materiaal waaruit de ondergrond bestaat. Het gebruik van een tuinhaard is veilig maar dient natuurlijk wel zorgvuldig te geschieden. Let u er daarom ook altijd op dat kleine kinderen maar ook huisdieren niet al te dicht bij de tuinhaard in de buurt komen. Het zou namelijk erg vervelend zijn als zij zich eraan branden. Met een weloverwogen keuze en een zorgvuldige installatie van uw tuinhaard bent u van heel wat lange en gezellige avonden in uw tuin gegarandeerd!

Direct een tuinhaard kopen?

Posted in:
Delen op Social Media