8.1 op basis van 832 beoordelingen! | Vragen? Bel ons 085 - 760 60 54

OFYR

Voor 23:59 besteld, morgen in huis!*

Bekijk onzeTOP 10best verkocht

Artikelen 1 tot 30 van 48 in totaal

per pagina

Pagina:
 1. 1
 2. 2
2

Artikelen 1 tot 30 van 48 in totaal

per pagina

Pagina:
 1. 1
 2. 2
2

Het hele jaar door gezellig samen buiten zijn

OFYR is hèt merk als het gaat over opvallend design en oneindige mogelijkheden. Een OFYR Classic grill vuurschaal is een waar kunstwerk en speciaal ontworpen voor mensen die van design, warmte, eten en gezelligheid houden. Met zijn eenvoudige, moderne lijnen is het tijdloze design opvallender dan een normale barbecue en past deze in elke tuin. Het is tijd om gezellig samen te zijn in de buitenlucht. Tover je tuin om in een gastvrije omgeving, waar koken en gasten vermaken centraal staat.

Waarom OFYR kopen?

Met een grill vuurschaal haalt u een zeer veelzijdig kooktoestel in huis. Door zijn brede, platte rand fungeert de bakplaat als dè perfecte kookgrill. Warmte wordt vanuit het midden in een vloeiend verloop afgegeven. Hierdoor heeft de kookplaat meerdere kooktemperaturen. Van het bakken van eieren tot en met het grillen van een malse biefstuk, met een grill vuurschaal heeft u tal van mogelijkheden om buiten heerlijk te koken.

De grill vuurschalen zijn verkrijgbaar in verschillende typen, de meest opvallende zijn de: Classic, Island & Butcher. Hierover kunt meer lezen in ons blog: "OFYR Tuinhaard met gril". Elke vuurschaal is voorzien van een 12 milimeter dikke bakplaat en is verkijgbaar in een standaard diameter van 85cm of 100cm. Via het houtvuur in de vuurschaal (kolen kan ook maar is minder leuk omdat deze geen vlam en geen rooksmaak geven) wordt de plaat tot circa 300˚C opgewarmd. Smeer de plaat in met olie en kokkerellen maar. Het kookoppervlak is groot te noemen: op de plaat met een diameter van 100 cm kan probleemloos voor 50 personen gekookt worden. Een OFYR kopen doet u natuurlijk op Tuinhaardxxl.nl. Naast OFYR grilschalen hebben wij ook stijlvolle houtkachels in ons assortiment.

Grillschaal Installatie

Verwijder de doos en volg de instructies die hierop vermeld staan. De grill vuurschaal bestaat uit drie losse onderdelen: plaat, kegel en sokkel. Omdat de onderdelen wat zwaarder zijn, adviseren wij u deze met twee personen op te tillen voor installatie en verplaatsing.

 1. Plaats de sokkel op een vlakke ondergrond op veilige afstand van brandbare of hitte gevoelige voorwerpen. Let daarbij op dat op een lichtgekleurde ondergrond vlekken kunnen ontstaan als gevolg van hitte (as), koken (vet) en regenwater.
 2. Plaats de kegel zo op de sokkel dat hij in het grote ronde gat steunt. De stand van de kegel in het gat kan gebruikt worden om de plaat waterpas te krijgen (handig wanneer de grillschaal op een enigszins schuine ondergrond staat).
 3. Plaats de plaat op de kegel. Pas daarbij op dat uw vingers niet tussen de plaat en de kegel komen. Houdt hiervoor de kegel op het laatste moment aan de binnenzijde vast. Het is raadzaam om handschoenen te dragen.

Inbranden voor gebruik

De OFYR functioneert het beste nadat hij één of twee keer is gebruikt en olie in de plaat is gebrand. Dit vergemakkelijkt het bakproces en beschermt de plaat tegen roesten wanneer deze niet in gebruik is.

De nieuwe plaat kan wat plakkerig aanvoelen doordat deze ter bescherming reeds met plantaardige olie is ingesmeerd in onze fabriek.

Wanneer u voor de eerste keer een vuur stookt is het noodzakelijk om de eerste 20-25 minuten een klein vuur te maken en dit pas hierna te vergroten. Doordat de plaat aan de binnenzijde beduidend warmer wordt dan aan de buitenzijde zal de plaat bij verwarming altijd hol trekken. Wanneer echter bij de eerste keer een te groot vuur gemaakt wordt, dan zal de plaat in de toekomst veel holler trekker dan wanneer dit vuur geleidelijk aan wordt opgebouwd. De plaat moet zich zetten. Na de eerste keer stoken is deze procedure niet meer nodig.

Om te koken kunt u het beste plantaardige olie gebruiken met een hoge verbrandingsgraad, zoals zonnebloemolie. Voor een mooie bruin/zwarte kleur op de plaat is het raadzaam bij de eerste keer inbranden echter olijfolie te gebruiken.

Zodra de plaat de eerste keer warm wordt deze met een beetje olijfolie besprenkelen. De bestaande vetlaag is zonder deze toevoeging anders moeilijk te verwijderen.

 1. Maak de plaat schoon met een keukenhanddoek of keukenpapier. Eventuele roest kan simpel met staalwol of een staalborstel verwijderd worden.
 2. Maak een wigwam van gedroogd hout en steek daaronder aanmaakblokjes aan. Ovengedroogd beuken- en essenhout werken heel goed.
 3. Wrijf met een keukenhanddoek of keukenpapier de enigszins opgewarmde plaat met de olie in. Herhaal deze handeling een aantal keer.
 4. Laat het vuur uit zichzelf uitgaan. Na de plaat een paar keer gebruikt te hebben wordt deze geleidelijk bruin/zwart door het inbranden van de olie. Uw OFYR is nu klaar voor gebruik.

Tijdens het gebruik

Temperatuur
Als het vuur in de OFYR goed brandt duurt het nog ongeveer 30-45 minuten alvorens de maximale kooktemperatuur van circa 250-300 ̊C wordt bereikt. De plaat wordt in het midden het warmst. Waar het hout wordt neergelegd alsmede de wind hebben ook invloed op de plaats waar de plaat het warmst wordt. Bij het opwarmen wordt de plaat enigszins hol richting het midden. Dit heeft geen invloed op het bakproces en als de plaat afgekoeld is trekt deze vanzelf weer recht.

Olie
Wanneer de plaat warm begint te worden krabt u deze eenvoudig schoon met de grilschaal spatel om mogelijke olie- of vetresten van het vorige gebruik te verwijderen. Vervolgens wrijft u de plaat weer in met olie en doet u wat extra olie op de plaats waar u gaat bakken. Terwijl u bakt kunt u naar behoefte verder olie toevoegen.

Houten plankjes
Om voedsel langzaam te garen of het een rooksmaak mee te geven kunt u de ingrediënten op cederhouten plankjes op de grillschaal plaat leggen.

Na gebruik

Het vuur doven
Het is het gemakkelijkste om het vuur uit zichzelf te laten doven. Of u kunt de optionele deksel op de plaat leggen om het doven te versnellen. Als u het vuur snel wilt doven, dan kunt u ook voorzichtig water in het vuur gieten (dit beschadigt de OFYR niet maar pas op voor rook en roetwater). 

PAS OP: de grillschaal kan nog uren na gebruik warm zijn.

Schoonmaken
Wanneer de plaat is afgekoeld tot een lauwwarme temperatuur, krab deze dan nog een keer schoon met de spatel en wrijf hem nog een keer in met olie. De plaat is dan goed beschermd tegen eventueel roesten en klaar voor het volgende gebruik. De as kan simpel met een stoffer en blik uit de kegel verwijderd worden (zonder de plaat te verwijderen). Pas goed op dat de as volledig is afgekoeld wanneer deze wordt weggegooid.

Onderhoud
De grilschaal behoeft weinig onderhoud. Hij kan het hele jaar buiten staan zonder afdekking, wel moet er op gelet worden dat het gat in de kegel niet door bijvoorbeeld bladeren of as verstopt raakt. De cortenstalen sokkel en kegel zullen naar verloop van tijd een steeds donkerdere roestkleur krijgen. Deze roestlaag is de bescherming tegen doorroesten. Sterkere roestvorming op de plaat (als gevolg van weinig gebruik of niet goed oliën) kan met een borstel of schuurapparaat verwijderd worden. De plaat ziet er dan weer als nieuw uit. Hoe vaker de plaat gebruikt wordt des te beter deze tegen roest is beschermd, omdat regelmatig olie wordt ingebrand. Dus de beste manier om goed voor de OFYR te zorgen is deze veel te gebruiken.