Nieuw

Haard én pizzaoven ineen. Alles wat je moet weten!

Een tuinhaard mét een functie om heerlijke pizza in te bakken!

Het stoken van een vuurtje kan je vrijwel overal doen. Wij bieden op Tuinhaardxxl.nl een ruime en diverse keuze uit leuke tuinhaarden. Deze haarden zijn vaak voorzien van verschillende opties om het gebruiksgemak te verbeteren. Bijvoorbeeld door een extra ruimte om hout te stallen, bakplaat, grillrooster óf waar dit blogartikel om draait de Pizzaoven.

Het gemak van pizzaovens is erg in trek op het moment. Mensen ontdekken het plezier van onder andere de pizzarettes en pizzaoven. Maar hoe leuk is het om een tuinhaard uit te breiden! Zo ervaar je het genot én warmte van een tuinhaard, samen met het gemoedelijke gevoel van samen bakken. Niet zo gek vinden wij, de lekkerste pizza’s bak je natuurlijk zelf in een houtoven.

Bekijk alvast ons assortiment: Pizza oven buiten!

Hoe bak je een heerlijke pizza van Italiaanse kwaliteit?

Veel van de pizzaovens zijn standaard met een pizzasteen en grillrooster inbegrepen. Met zo’n pizzasteen wordt de pizza heerlijk krokant. Maar hoe gebruik je zo’n steen om de beste pizza’s te maken, wij leggen het voor je uit. 

Je begint bij het begin, wel zo makkelijk. Steek de tuinhaard aan zoals je normaliter doet. Begin met kleine stukjes en voeg langzaam grotere blokken hout toe. Door grote houtblokken te gebruiken houdt je lang, een hoge temperatuur. Gebruik bij voorkeur droog hout. Bij verbranding van nat hout ontstaat er namelijk veel rook.

Zorg dat het vuur wordt opgestookt onder, of aan de achterzijde van de oven. Door de hitte zal het vuur opstijgen en gaat via de koepel, of cabine richting het rookkanaal.

Stap 1. De temperatuur/opwarmen van de Pizzaoven.

Het opwarmen van de pizzasteen is belangrijk voor het maken van een krokante (niet plakkende) pizza. Je begint daarom door de pizzaoven op te warmen naar 250 C°. Neem hier rustig de tijd voor, tot maarliefst 30 minuten. Geef de pizzasteen ruim 30 minuten om op temperatuur te komen. Gebruik hiervoor een thermometer. 

Geen thermometer bij de hand? Met een simpel trucje kom je achter de temperatuur van de pizzasteen. Strooi iets bloem op de steen. Heeft de pizzasteen de juiste temperatuur, dan zal het bloem na ± 30 seconden bruin kleuren. Is dit niet het geval, dan is de juiste temperatuur nog niet bereikt. 

Verbrandt het bloem binnen deze tijd, dan is de temperatuur van de steen te hoog. Is de steen te warm, veeg met een licht vochtige theedoek (wikkel deze om een pizzaschep) in een ronddraaiende beweging drie maal over de pizza steen. Hierdoor zal temperatuur van de steen met 20-25 °C dalen.

Stap 2. Plaatsen en bakken van de pizza.

Van een pizzabol een pizzavorm te maken is een fluitje van een cent. Voorzie de pizzaschep van te voren even van iets bloem. Zo blijft het deeg niet aan de schep plakken. Leg het deeg op een theedoek op je werkblad en schep deze vervolgens met de pizzaschep op. Zo heb je zeker een geschikt stukje deeg.

Voorkom ook dat je deeg aan de pizzasteen zal vastplakken. Hiervoor heb je ook weer een handig trucje. Strooi net voordat je de pizza op de pizzasteen plaatst iets bloem op de steen. Zo voorkom je dat het deeg aan de warme steen blijft plakken. Met een vlugge beweging van de pizzaschep glijd je het platte deeg op de pizzasteen. Dit voorkomt het plakken van het deeg. En als laatste tip, beleg de pizza niet te dik of met veel vocht loslatende ingrediënten, hierdoor krijg je geen krokante bodem.

Het bakken van je eigen pizza in een pizzaoven kost enige oefening. Dit neemt natuurlijk niet weg dat het telkens een leuke en gezellige ervaring brengt. Een pizza kun je immers lastig ‘verpesten’. Oefening baart kunst.

Benodigdheden pizzaoven

Een pizzaoven is erg leuk in gebruik. Om optimaal gebruik te kunnen maken van alle functies zijn enige accessoires handig om te gebruiken. Je hebt namelijk te maken met hoge temperaturen waar je voorzichtig mee om moet gaan. Benodigdheden bij een pizzaoven zijn onder andere; Pizzaspatel, BBQ Handschoen en een kachelpook.

Een pizzaoven zonder pizzaspatel is natuurlijk zonde. Met zo’n spatel plaats je eenvoudig zacht deeg in de pizzaoven. Zonder spatel krijg je zacht deeg maar lastig in een warme haard. Een handschoen is niet te missen bij het gebruik van een haard. De haarden bereiken hoge temperaturen. Vooral wanneer je de pizza controleert is het verstandig om je handen goed te beschermen. Tot slot, een kachelpook. Met een kachelpook kun je het brandende hout iets verplaatsen indien nodig. Zo controleer je het hout wanneer het brandt. De hout cabine van de pizzaovens zijn normaliter open en hierdoor kan er zo nu en dan iets hout voor uit de haard vallen.

Kun je een pizzaoven ook onder een overkapping plaatsen?

Om het kort te houden: Nee. De tuinhaarden met pizzaovens zijn niet te verlengen. Dus niet geschikt voor een afgesloten of kleine ruimte. 

Wij raden het af om een terraskachel met pizzaoven onder een overkapping te plaatsen. Wanneer een haard in een kleinere ruimte wordt geplaatst dan is het belangrijk om de rookontwikkeling te controleren. Dit wordt gedaan door het verlengen van de schoorsteen, vaak door het dak of muur van de overkapping. De schoorsteen van de tuinkachels met pizzaovens zijn helaas niet te verlangen. 

Pizzaovens van Tuinhaardxxl.nl!

Neem gerust eens een kijkje in ons ‘Pizza oven buiten‘ assortiment. Waar je allerlei handige artikelen kunt vinden passend bij de tuinhaard met pizza oven.

Veelgestelde vragen

Wat is een haard en pizzaoven ineen?
Een haard en pizzaoven ineen is een buitenhaard waarin je ook pizza’s kunt bakken.

Waarom zou ik kiezen voor een haard en pizzaoven ineen?
Het is handig om te kiezen voor een haard en pizzaoven ineen als je zowel wilt genieten van warmte als zelfgemaakte pizza’s in je tuin. Het bespaart ruimte en biedt veel functionaliteit.

Kan ik met een haard en pizzaoven ineen alleen maar pizza’s bakken?
Nee, naast het bakken van pizza’s kun je ook andere gerechten bereiden zoals brood, vlees, groenten, en zelfs desserts.

Moet ik speciale accessoires aanschaffen voor de haard en pizzaoven ineen?
Ja, het kan nodig zijn om speciale accessoires aan te schaffen zoals een pizzaschep, haardpook of bbq handschoenen om optimaal gebruik te kunnen maken van de haard en pizzaoven ineen.

Is een haard en pizzaoven ineen geschikt voor alle tuinen?
Een haard en pizzaoven neemt vrij weinig ruimte in beslag, maar het is belangrijk om te controleren of deze past bij de beschikbare ruimte in jouw tuin voordat je er een aanschaft.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *