Inspiratie

Maak jouw tuin herfstklaar – 10 tips voor een prachtige herfsttuin

De herfst is een prachtig seizoen waarin de natuur zich klaarmaakt voor de winter. Ook in jouw tuin kun je genieten van de warme kleuren en knusse sfeer die dit seizoen met zich meebrengt. Met deze 10 tips maak je jouw tuin herfstklaar en creëer je een plek waar je optimaal kunt genieten van het najaar.

Tuinhaard met houtopslag in een herfstproof tuin
RedFire Tuinhaard Jersey XL - Roest
Herfst + vuur = fijn zitten!

1. Opruimen en snoeien

Voordat je begint met het aanbrengen van nieuwe elementen in je tuin, is het belangrijk om eerst op te ruimen en te snoeien. Verwijder gevallen bladeren, dode planten en snoei bomen en struiken waar nodig. Zo creëer je een schone basis voor de herfsttuin.

2. Plant bloembollen voor het volgende voorjaar

Herfst is het perfecte moment om bloembollen te planten voor een kleurrijke start van het volgende voorjaar. Denk aan tulpen, narcissen en krokussen. Zorg ervoor dat de bollen voldoende diep geplant worden, zodat ze beschermd zijn tegen vorst.

3. Kies voor herfstbloemen

Breng kleur in je tuin met herfstbloemen zoals chrysanten, asters en sedums. Deze bloemen gedijen goed in de koelere temperaturen van de herfst en zorgen voor een levendige uitstraling.

4. Creëer gezelligheid met buitenverlichting

In de herfst worden de dagen korter en is het eerder donker. Maak je tuin gezellig met buitenverlichting. Denk aan sfeervolle gaslantaarns, een moderne vuurtafel, lampjes in bomen of subtiele spots die bepaalde elementen in je tuin uitlichten.

5. Voeg warme accentkleuren toe

Breng de warme herfstkleuren naar voren door gebruik te maken van decoratieve elementen zoals kussens, plaids en bloempotten in tinten als rood, oranje en bruin. Deze accentkleuren zorgen voor een knusse en sfeervolle uitstraling.

6. Creëer een gezellig zithoekje

Maak een gezellig hoekje in je tuin waar je kunt genieten van de herfstzon. Plaats comfortabele stoelen of banken met zachte kussens en voeg een bijzettafeltje toe voor het neerzetten van een kop warme thee of koffie.

7. Denk aan vogels

Vogels hebben extra voeding nodig tijdens de herfstperiode. Hang vogelvoederhuisjes op en vul deze regelmatig bij met zaden, noten en vetbollen. Zo trek je verschillende vogelsoorten aan en zorg je voor leven in je tuin.

8. Bescherm kwetsbare planten

Sommige planten zijn gevoelig voor vorst en hebben extra bescherming nodig tijdens de wintermaanden. Bedek ze met vliesdoek of verplaats ze naar een beschutte plek om ze te behoeden voor vorstschade.

9. Maak gebruik van herfstbladeren

Herfstbladeren zijn niet alleen mooi om naar te kijken, maar ook nuttig voor je tuin. Verzamel bladeren en gebruik ze als mulch om de bodem te beschermen tegen vorst en onkruidgroei.

10. Geniet van een vuurkorf of buitenhaard

Creëer een warme en knusse sfeer in je tuin met een vuurkorf, pizza oven buiten of buitenhaard. Hiermee kun je ook op koelere avonden nog heerlijk buiten zitten en genieten van de herfst.

Met deze 10 tips maak je jouw tuin herfstklaar en creëer je een prachtige plek om optimaal van het najaar te genieten. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *