Tips & Tricks

Hoe steek ik mijn tuinhaard het beste aan?

Als u eenmaal een tuinhaard in de tuin heeft staan, wilt u deze vanzelfsprekend ook gaan gebruiken. Maar hoe kunt u uw tuinhaard nou het beste aansteken? Het kan soms namelijk nogal wat gedoe opleveren om de haard goed aan het branden te krijgen. In dit blogitem gaan we een aantal tips geven hoe u uw tuinhaard het beste aan kunt steken.

Een van de meest gebruikte methoden om een vuurkorf, tuinhaard of kachel aan te steken is door middel van kranten. Maar is dit ook de beste manier? Het is een makkelijke manier, maar helaas niet de snelste en al zeker niet de schoonste! Bij het verbranden van kranten komen namelijk veel schadelijke stoffen vrij, je verbrandt namelijk inkt waarvan de dampen slecht zijn voor het milieu en uw gezondheid, daarnaast wordt er ook veel roet ontwikkeld. Het enige voordeel van kranten is dat het een relatief goedkope oplossing is.

Meer informatie over hoe een tuinhaard werkt?

Het aansteken van de tuinhaard

Allereerst is het belangrijk dat er voldoende zuurstof is, leg dus in het begin niet direct teveel houtblokken in de tuinhaard. Anders kan het zo zijn dat er onvoldoende zuurstof bij het vuur komt waardoor het vuur niet de mogelijkheid krijgt om te groeien. Stapel de houtblokken om deze reden ook niet op elkaar. Voor het aansteken van de tuinhaard kunt u het beste gebruik maken van aanmaakblokjes, het liefst gemaakt van ecologische materialen. Deze producten zijn namelijk vaak vervaardigd uit natuurlijke materialen waardoor een zo schoon mogelijke verbranding plaatsvindt. Natuurlijke houtsoorten zoals vuren- en grenenhout zijn ook prima oplossingen. Deze soorten hout geven namelijk al snel veel warmte af. Belangrijk is echter wel dat het hout zo droog mogelijk is, dit zorgt voor een snelle groei van het vuur.

Veiligheid!

Zet bij het aansteken van de tuinhaard uw eigen veiligheid op de eerste plaats! Vuur is en blijft onvoorspelbaar. Gebruik dus ook NOOIT benzine, spiritus of andere licht-ontvlambare materialen om het vuur aan het branden te krijgen! Dit kan namelijk al snel leiden tot ongelukken.

Wilt u het vuur doven? Doe dit dan ook zo veilig mogelijk, het beste is het om het vuur gewoon te laten uitbranden. Zo ontstaat de minste rookontwikkeling en dus is het ook de schoonste oplossing, het enige nadeel van deze methode is dat het vaak lang duurt voordat het vuur gedoofd is. Nadat het vuur gedoofd is kunt u het restant het beste laten afkoelen en de volgende dag opruimen. Doet de gelegenheid zich voor dat u snel weg van huis moet? Maar brandt het vuur nog voluit? Dan is het belangrijk dat u het vuur NOOIT dooft met water, door de snelle stoomontwikkeling die er dan plaatsvindt is er kans op exploderen. Wilt u toch het vuur snel doven? Dan is wellicht zand de beste oplossing.