Informatie

Wat is Cortenstaal? En wat zijn de mogelijkheden?

Waarom kiezen voor Cortenstaal?

Je ziet het steeds vaker voorkomen, voorwerpen die zijn vervaardigd uit een roestige staalsoort. Ontwerpers van bijvoorbeeld bruggen, muren, hekken, gebouwen en zelfs kunst zijn dol op dit metaal omdat het een “vintage” look met zich meebrengt. We hebben het hier natuurlijk over Cortenstaal. Maar wat is nou eigenlijk dit excentrieke materiaal, en wat zijn nou eigenlijk de voordelen van deze staalsoort? In dit blogitem gaan we dit Cortenstaal eens verder onder de loep nemen.

Wat is Cortenstaal?

COR-TEN-staal, de originele benaming van deze staalsoort, is de naam die gekoppeld is aan een metaallegering met ijzer als basis waarna fosfor, koper, nikkel, chroom en silicium zijn toegevoegd. Toch de is de sterkte van deze staalsoort vergelijkbaar met andere gelegeerde staalsoorten zoals bijvoorbeeld roestvast staal. De roestkleur die dit materiaal met zich meebrengt is het typische uiterlijke kenmerk.

Een groot voordeel van Cortenstaal is dat dit materiaal corrosiebestendig is. Dit is te danken aan de beschermlaag die de staalsoort als antwoord vormt tegen de zwaardere weersomstandigheden zoals regen, sneeuw en ijzel. Zo wordt er al gauw een schild gevormd en een lange levensduur gerealiseerd.

De voordelen van Cortenstaal!

Er zijn verschillende voordelen aan Cortenstaal die het aantrekkelijk maken om dit materiaal te gebruiken, deze gaan echter wel gepaard met een aantal nadelen. Een groot voordeel van Cortenstaal is dat het tot 10x langer meegaat met reguliere staalsoorten. Hieruit blijkt niet alleen dat het een bijzonder sterk materiaal is, maar ook wordt ook de duurzaamheid ervan bewezen. Andere voordelen zijn dat het niet behandeld hoeft te worden met onderhoudsmiddelen en dat het 100% recyclebaar materiaal is. Een praktisch materiaal dus! Het materiaal is goed verkrijgbaar, straalt warmte uit en is licht in gewicht. Dit maakt het materiaal aantrekkelijk in uiterlijk en gewicht.

Vanzelfsprekend heeft dit materiaal niet enkel voordelen. Enkele nadelen van dit materiaal zijn dat het een cyclus van droge en natte weersomstandigheden moet doorlopen om een echt stevige beschermlaag op te bouwen, nu hoeft dit in Nederland niet per direct een nadeel te zijn. De roestkleur die ontwikkeld wordt bij deze staalsoort kan afgeven op bijvoorbeeld onderliggende tegels. Een ander nadeel van Cortenstaal is dat het relatief gezien een prijzige materiaalsoort is. Als laatste is dit materiaalsoort moeilijk te bewerken om dat hiervoor speciale lastechnieken benodigd zijn.

Een prima materiaal om aan te schaffen in de vorm van een tuinhaard!

Namens Tuinhaardxxl, de top 5 alvast op een rijtje gezet!

[block id=”top-5-cortenstaal-blog”]