De voordelen van een gietijzeren tuinhaard

De voordelen van een gietijzeren tuinhaard

Er zijn veel verschillende soorten tuinhaarden. Tuinhaarden vervaardigd uit Cortenstaal, uit RVS en andere staalsoorten, maar natuurlijk ook uit Gietijzer! Maar wat zijn nu eigenlijk de voordelen van zo’n tuinhaard? In dit blogitem gaan we eens verder in op dit zeer geschikte materiaal om een tuinhaard uit te vervaardigen.

De geschiedenis van gietijzer

De geschiedenis van dit praktische materiaal gaat ver terug in de tijd. Gietijzer is namelijk al ontdekt in de vierde eeuw voor Christus in China en werd toentertijd voornamelijk gebruikt als materiaal om wapens uit te vervaardigen. Denk bijvoorbeeld eens aan speren, zwaarden en kanonskogels. Niet veel later werden er ook andere voorwerpen uit vervaardigd, namelijk potten, pannen en andere huishoudelijke materialen. Tegenwoordig wordt gietijzer ook gebruikt om sfeer te creëren met verschillende soorten tuinhaarden!

De voordelen.

Een van de grootste voordelen van gietijzer is dat het in elke vorm te maken is. Ook verschillende motieven en patronen kunnen terugkomen op een terraskachel van gietijzer. Een multifunctioneel materiaal dus! Ook in duurzaamheid zal een tuinhaard van gietijzer een oplossing zijn. Gietijzer is namelijk erg goed bestand tegen hoge temperaturen. Bij goed onderhoud van deze tuinhaarden kunnen ze zelfs levenslang meegaan. Terwijl dit bij andere terraskachels lang niet altijd het geval is! Een tuinhaard van gietijzer heeft maar een soort onderhoud nodig, namelijk het tegengaan van roestvorming. Bij veel bouwmarkten is een hittebestendige coating verkrijgbaar die al voor wonderen kan zorgen. Smeer uw gietijzeren tuinhaard eenmaal per jaar in met zo’n coating, mag u ervan uitgaan dat de roestvorming op gietijzer veelal voorkomen wordt. Komt u toch een plekje roest tegen op uw tuinhaard? Dan is het zeer waarschijnlijk dat het al een tijdje geleden is dat de tuinhaard ingesmeerd is.

Een ander voordeel van een tuinhaard van gietijzer is het dat dit materiaal zeer warmtegeleidend is. Als de tuinhaard goed is opgewarmd door het vuur zal deze dan ook een lekkere warme gloed verspreiden in uw tuin. Door zijn klassieke uiterlijk volstaat een tuinhaard van gietijzer prima in elke tuin. Een gietijzeren tuinhaard is er dus eigenlijk voor iedereen. Om dat dit materiaal ervoor zorgt dat de meeste vormen gerealiseerd kunnen worden. Er zit echter wel een nadeel aan een tuinhaard van gietijzer, namelijk zijn mobiliteit. Gietijzer is namelijk een relatief zwaar materiaal. Daarom zal een tuinhaard van gietijzer vaak bestaan uit meerdere delen zodat het verplaatsen u zo eenvoudig mogelijk wordt gemaakt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *