Tips & Tricks

Het onderhoud van een gietijzeren tuinhaard

Waarom kiezen voor een gietijzeren tuinhaard?

Er zijn veel verschillende soorten tuinhaarden. Tuinhaarden vervaardigd uit Cortenstaal, uit RVS en andere staalsoorten, maar natuurlijk ook uit Gietijzer! Maar wat zijn nu eigenlijk de voordelen van zo’n tuinhaard? In dit blogitem gaan we eens verder in op dit zeer geschikte materiaal om een tuinhaard uit te vervaardigen.

De geschiedenis van gietijzer

De geschiedenis van dit praktische materiaal gaat ver terug in de tijd. Gietijzer is namelijk al ontdekt in de vierde eeuw voor Christus in China en werd toentertijd voornamelijk gebruikt als materiaal om wapens uit te vervaardigen. Denk bijvoorbeeld eens aan speren, zwaarden en kanonskogels. Niet veel later werden er ook andere voorwerpen uit vervaardigd, namelijk potten, pannen en andere huishoudelijke materialen. Tegenwoordig wordt gietijzer ook gebruikt om sfeer te creëren met verschillende soorten tuinhaarden!

Wat zijn de voordelen van gietijzer?

Een van de grootste voordelen van gietijzer is dat het in elke vorm te maken is. Ook verschillende motieven en patronen kunnen terugkomen op een terraskachel van gietijzer. Een multifunctioneel materiaal dus! Ook in duurzaamheid zal een tuinhaard van gietijzer een oplossing zijn. Gietijzer is namelijk erg goed bestand tegen hoge temperaturen. Bij goed onderhoud van deze tuinhaarden kunnen ze zelfs levenslang meegaan. Terwijl dit bij andere terraskachels lang niet altijd het geval is! Een tuinhaard van gietijzer heeft maar een soort onderhoud nodig, namelijk het tegengaan van roestvorming. Een hittebestendige coating kan al voor wonderen kan zorgen. Deze is eenvoudig aan te brengen met deze handige kachelspray. Spray je gietijzeren tuinhaard minimaal eenmaal per jaar in met zo’n coating, en je mag ervan uitgaan dat de roestvorming op gietijzer veelal voorkomen wordt. Kom je toch een plekje roest tegen op je tuinhaard? Dan krab je de roest er gemakkelijk weer vanaf met bijvoorbeeld fijn staalwol, afhankelijk van de hoeveelheid roest. Daarna is het weer tijd om te coaten met deze kachelspray.

Een ander voordeel van een tuinhaard van gietijzer is het dat dit materiaal zeer warmtegeleidend is. Gietijzer wordt daarom ook vaak gebruikt bij een gietijzeren vuurpot. Je kunt hier dan ook fantastisch in koken! Bij een gietijzeren tuinhaard is het grote voordeel dat wanneer deze goed is opgewarmd, een lekkere warme gloed zal verspreiden in je tuin. Door zijn klassieke uiterlijk volstaat een tuinhaard van gietijzer prima in elke tuin. Een gietijzeren tuinhaard is er dus eigenlijk voor iedereen. Om dat dit materiaal ervoor zorgt dat de meeste vormen gerealiseerd kunnen worden. Er zit echter wel een nadeel aan een tuinhaard van gietijzer, namelijk zijn mobiliteit. Gietijzer is namelijk een relatief zwaar materiaal. Daarom zal een tuinhaard van gietijzer vaak bestaan uit meerdere delen zodat het verplaatsen zo eenvoudig mogelijk wordt gemaakt.

Hoe onderhoud ik een gietijzeren tuinhaard?

Een gietijzeren haard roest niet door, het kan dus prima buiten blijven staan. Een gietijzeren tuinhaard kun je het beste eens in de zoveel tijd met zebraline kachelpoets onderhouden, zodat roest minder snel vat krijgt op het ijzer. De haard poets is prima te verdunnen met terpentine en kan ingesmeerd worden met een kwastje. Daarna even goed uitpoetsen. De eerste keer dat je de kachel aansteekt walmt en stinkt het even, dit is normaal.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *