Kooktips

Focaccia brood bakken in een tuinhaard pizza oven

Je hebt vast wel eens genoten van een heerlijke focaccia, toch? Maar heb je er ooit aan gedacht om zelf dit smakelijke brood te bakken in je eigen tuinhaard pizza oven? In dit artikel zal ik je stap voor stap uitleggen hoe je dit kunt doen. Dus haal de ingrediënten maar in huis en laten we aan de slag gaan!

Stap 1: Voorbereiding

Voordat je begint met het bakken van de focaccia, moet je ervoor zorgen dat je alle benodigde ingrediënten en materialen bij de hand hebt. Je hebt het volgende nodig:

  • 500 gram tarwebloem
  • 7 gram gist
  • 10 gram zout
  • 350 ml warm water
  • Extra vergine olijfolie
  • Toppings naar keuze (bijv. cherrytomaten, rozemarijn, zeezout)

Zorg er ook voor dat je tuinhaard pizza oven goed op temperatuur is. Een goede temperatuur voor het bakken van focaccia is ongeveer 220 graden Celsius.

Stap 2: Het deeg maken

Om het deeg voor de focaccia te maken, meng je de tarwebloem, gist en zout in een kom. Voeg geleidelijk het warme water toe terwijl je het mengsel met je handen kneedt. Blijf kneden tot het deeg glad en elastisch is.

Stap 3: Het deeg laten rijzen

Nadat het deeg goed gekneed is, vorm je er een bal van en leg je deze in een licht met olijfolie ingevette kom. Dek de kom af met een vochtige theedoek en laat het deeg op een warme plek ongeveer een uur rijzen, totdat het in volume is verdubbeld.

Stap 4: Het deeg uitrollen en toppings toevoegen

Wanneer het deeg gerezen is, haal je het uit de kom en leg je het op een met bloem bestoven werkblad. Rol het deeg uit tot een rechthoekige vorm van ongeveer 1 centimeter dik. Plaats het deeg vervolgens op een bakplaat die geschikt is voor gebruik in de tuinhaard pizza oven.

Nu is het tijd om de toppings naar keuze toe te voegen. Druppel rijkelijk extra vergine olijfolie over het deeg en strooi er zeezout en eventuele andere kruiden naar smaak overheen. Voeg bijvoorbeeld ook rozemarijn en gehalveerde cherrytomaten toe voor extra smaak.

Stap 5: Bakken in de tuinhaard pizza oven

Schuif het belegde deeg op de pizza steen van de tuinhaard pizza oven. Houd de oven goed in de gaten en bak de focaccia ongeveer 15-20 minuten, of totdat deze goudbruin en knapperig is geworden. Haal de focaccia uit de oven en laat hem even afkoelen voordat je ervan geniet.

Genieten van je zelfgemaakte focaccia

En zo eenvoudig is het! Je kunt nu genieten van je zelfgebakken focaccia, rechtstreeks uit je tuinhaard pizza oven. Serveer de focaccia als bijgerecht bij een heerlijke Italiaanse maaltijd, of gewoon als snack met wat olijfolie en balsamicoazijn om in te dippen. Hoe je het ook serveert, deze zelfgemaakte focaccia zal zeker indruk maken op je gasten.

Kortom, met slechts een paar eenvoudige stappen kun je je eigen heerlijke focaccia brood bakken in een tuinhaard pizza oven. Dus waar wacht je nog op? Ga aan de slag en laat je verrassen door de overheerlijke smaak van zelfgebakken focaccia!

Handige pizza oven benodigdheden:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *