Informatie

Maak kennis met de Dutch oven!

De Dutch oven is een veelzijdige kookpot die al eeuwenlang wordt gebruikt in Nederland. Tijdens de geschiedenis van Amerika gingen Nederlandse immigranten van deur tot deur met deze gietijzeren pannen. Wil je weten welke mogelijkheden deze vuurpannen bieden? Lees dan de blog verder voor tips.

Wat doe je met een Dutch oven?

Een Dutch Oven is een soort braadpan die gebruikt kan worden op het fornuis, in de oven, op de barbecue of zelfs op een kampvuur. Het is gemaakt van zware gietijzeren materialen en heeft een goede warmtegeleiding, wat betekent dat het langdurig en gelijkmatig warmte kan behouden. Dit maakt de Dutch Oven ideaal voor het maken van stoofschotels, braden, soepen en nog veel meer.

Er zijn een paar dingen waar je rekening mee moet houden wanneer je wilt koken met een Dutch Oven. Ten eerste is het belangrijk om te onthouden dat de pan zwaar is, dus je moet hem met twee handen optillen en voorzichtig hanteren. Het is handig om ovenwanten te gebruiken wanneer je de aan de pan zit, aangezien de handgrepen vaak heet worden tijdens het koken.

Wat betreft het koken zelf, is het belangrijk om te onthouden dat de Dutch Oven een goede warmtegeleiding heeft. Dit betekent dat je het vuur laag kunt houden en toch een consistente, gelijkmatige warmte zult behouden. Dit is perfect voor het maken van gerechten die lang moeten sudderen, zoals stoofschotels en soepen.

Hoe onderhoud je de Dutch Oven?

Als je eenmaal een Dutch Oven hebt, is het belangrijk om goed voor je pan te zorgen. Gietijzer kan gevoelig zijn voor roest, dus het is belangrijk om de pan na gebruik goed af te wassen en te drogen voordat je hem opbergt. Voor het beste resultaat kun je de Valhal Outdoor Wax gebruiken. Met deze wax zorg je ervoor dat je de levensduur van de Dutch Oven verlengt. Ook kun je ervoor kiezen om de pan op te bergen in de speciale tas. Zo blijft de pan lang goed en kun je het eenvoudig meenemen.

Wat betekent Dutch Oven?

Als je ooit hebt gehoord van een Dutch Oven, heb je waarschijnlijk je afgevraagd wat dit precies betekent. Hoewel de naam suggereert dat de pan afkomstig is uit Nederland, is de betekenis van “Dutch Oven” eigenlijk afgeleid van het Engelse woord “Dutch” dat “Nederlands” betekent. Maar waarom zou het Nederlands zijn? Het blijkt dat de Dutch Oven oorspronkelijk werd gemaakt in Engeland in de 17e eeuw. Toen de pan echter naar de Verenigde Staten werd geïmporteerd, werd hij gepromoot als een product van Nederlandse makelij. Het is waarschijnlijk dat dit gedaan werd om de pan aantrekkelijker te maken voor de kolonisten, die op zoek waren naar producten van Europese makelij.

De mogelijkheden met de Dutch Oven

Er zijn ontzettend veel gerechten die je met een Dutch Oven kunt maken. Zo kun je bijvoorbeeld heerlijk gebraad vlees maken met een mooie, knapperige korst. Of wat dacht je van een heerlijke stoofschotel met lamsvlees of een lekkere, hartverwarmende soep? Hieronder vind je een heerlijk recept.

Recept pulled BBQ Chicken

Ben je een echte kip liefhebber? Dan is dit hét perfecte recept voor jou. Het is een gemakkelijk recept waar je geen aparte ingrediënten voor nodig hebt. Wij raden aan om de Dutch Oven 6.1L met pootje te gebruiken. Hierdoor blijft de vuurpot stevig staan. Het maken van het recept kost 15 minuten voorbereidingstijd en 60 minuten kooktijd.

Wat heb je nodig voor 4 personen?
– 4 kipfilets
– Olie
– ½ ui grof gesneden uit
– 2 of 3 teentjes fijn gesneden knoflook
– 350 ml barbecuesaus
– 1 of 2 thee lepels ‘hot sauce’
– 250 ml kippenbouillon
– 2 theelepels zout
– 2 theelepels peper
– 2 theelepels paprikapoeder
– 8 broodjes of wraps

Hoe bereid je de pulled chicken in de Dutch Oven?
1. Begin met het aansteken van 20 briketten. Doe vervolgens een beetje olie in de Dutch Oven en gooi de ui en knoflook in de pan. Plaats vervolgens de deksel op de vuurpot en zorgt dat er 8 briketten onder liggen.
2. Na ongeveer vijf minuten leg je de kipfilets samen met de overige ingrediënten bovenop de ui en leg je de overige 12 briketten op de Dutch Oven. Nu liggen er dus acht briketten onder en 12 briketten bovenop de Dutch Oven.
3. Na 30 minuten hoor je de kip al lekker pruttelen en kun je voorzichtig de deksel van de Dutch Oven halen en de kipfilets omdraaien. Vervolgens laat je de kip nog eens 30 minuten pruttelen.
4. Na in totaal 60 minuten zijn de kipfilets gaar en haal je ze uit de Dutch Oven. Leg enkele briketten extra onder de Dutch Oven en laat de saus met de deksel eraf voor de helft inkoken. De saus wordt hierdoor wat dikker.
5. ‘Pluk’ ondertussen de gare kip met twee vorken, zodat je een flinke berg Pulled Chicken krijgt. Het resultaat kunnen wij het beste omschrijven als draadjesvlees.  Voeg de kip na het plukken weer toe aan de saus en laat het nog ongeveer 10 minuten rusten zonder de hitte van briketten.
6. Beleg de wraps of broodjes met de Pulled BBQ Chicken en smullen maar!

Leuke accessoires voor de Dutch Oven

Voor optimaal gebruik van de gietijzeren pannen, hebben wij de perfecte accessoires hiervoor. Denk hierbij aan een deksellifter, pannenhouder of de stapelbare grilroosters. Wil je in één keer meerdere producten aanschaffen? Dan is het 7-delig kampvuurkookset geschikt voor jou. Deze set bestaat onder andere uit een sudderpot, koekenpan, steelpan en een grillplaat. Zo kun je direct aan de slag!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *