Jouw nieuwe tuinhaard een plek geven

De veranda verwarmen

Om van je veranda een comfortabele plek te maken, zijn de mogelijkheden vaak eindeloos. Daar kan een sfeervol vuurtje natuurlijk niet aan ontbreken. Wel zijn er een aantal praktische overwegingen te maken bij het uitkiezen van de ideale plek voor onder de overkapping. Wij raden daarom altijd aan verschillende plekken te bedenken en voor jouw situatie de voor- en nadelen af te wegen. Zo kun je er bijvoorbeeld voor kiezen, iets flexibeler te blijven door de kachelpijp langs de overkapping te voeren. Of misschien heb je de ideale plek al lang bedacht en moet je daarvoor de kachelpijp door het dak voeren. Voor beide scenario’s moet je rekening houden met verschillende punten, daar lees je hieronder meer over.

Net naast de veranda plaatsen

Als je ervoor kiest de tuinhaard net naast de veranda te plaatsen kan het zo zijn dat de oorspronkelijke kachelpijp net te kort is om de rook goed af te voeren. Het is daarom verstandig de pijp te verlengen. Bij veel tuinhaarden is dit geen enkel probleem. In de meeste gevallen zijn bij een bouwmarkt of een haardenspecialist eenvoudig verleng- en koppelstukken verkrijgbaar. Je mag hier gewoon een eenvoudige, enkelwandige pijp voor gebruiken zolang de pijp niet door een muur of plafond gaat. Echter is het wel te overwegen een dubbelwandig rookkanaal te gebruiken voor langs de overkapping. Hou er anders wel rekening mee dat er voldoende ruimte tussen de kachelpijp en brandgevoelig materiaal blijft bestaan omdat de kachelpijp hoge temperaturen kan bereiken. Wij raden aan om minimaal 15 cm rondom de kachelpijp vrij te houden en deze vast te maken met een muurbeugel zoals hieronder te zien is. Daarnaast is het verstandig de kachelpijp zo’n 30 cm boven het dak uit te laten komen zodat de rook, ook bij wat wind, goed wordt afgevoerd.

Als je een BonFeu haard met een diameter kachelpijp van 10 cm op het oog hebt, dan zou je deze enkelwandig kunnen verlengen met de BonFeu – Kachelpijp 66 cm en om de veranda kunnen leiden met 45º bochten en 90º bochten. Heb je er één in een roestkleur op het oog dan zou je deze ook kunnen verlengen met de BonFeu – Kachelpijp roest 66 cm en koppelen met 45º roest bochten en 90º roest bochten.

De volgende haarden van BonFeu zijn compatibel met de losse kachelpijpen:

 • Bonsolo
 • BonGiano SP
 • BonGiano LP
 • BonTino
 • BonCarre
 • BonTon 40

Onder de veranda plaatsen | Dakdoorvoer tuinhaard

Het kan natuurlijk zo zijn dat in jouw specifieke geval, de tuinhaard het best tot zijn recht komt als deze onder de overkapping wordt geplaatst. In dat geval is het zeker een verstandig idee de kachelpijp te verlengen zodat er geen rook onder de overkapping blijft hangen. De mooiste afwerking is dan waarschijnlijk door het plafond heen. Let er daarbij op dat je vanaf het moment dat je door een muur of het plafond gaat, verplicht bent een dubbelwandig geïsoleerde dakdoorvoer tuinhaard te gebruiken. Ook daarvoor kun je bij de meeste haard specialisten terecht. De dakdoorvoer hebben wij voor BonFeu haarden namelijk niet in ons assortiment.

Omdat elke situatie anders is, kunnen de haard specialisten het best bekijken wat in jouw situatie de meest passende dakdoorvoer is. Het is goed om daar even goed in te duiken want voor elk dak bestaat wel een oplossing.

De regenkap

In het kort: heb ik een regenkap voor op de schoorsteen echt nodig? Ja!

Een regenkap zorgt er namelijk niet alleen voor dat de schoorsteen en dus het vuur en de kachel droog blijft. Een regenkap vergroot ook de trek in de schoorsteen waardoor de haard beter brandt, voorkomt dat vogels gaan nesten en houd vonken tegen. Daarnaast kan bij lage temperaturen de binnengekomen vocht bevriezen en vervolgens door het grote temperatuurverschil van het stoken de kachelpijp weer doen uitzetten waardoor scheuren kunnen ontstaan.

Plaatsing tuinhaard

De tuinhaard dient geplaatst te worden op een vloer die tegen hitte bestand is. Anders is het altijd noodzakelijk een vloerplaat te gebruiken. De afstand van de tuinhaard tot aan de muur moet tenminste 40 cm rondom zijn. Aan de voorzijde dient minimaal 80 cm in acht te worden genomen. Voor de rest is het van belang dat er voldoende geventileerd kan worden, niet alleen voor een goede verbranding, maar ook voor de gezondheid.

Voorkom overlast

Je wilt natuurlijk voorkomen, elke keer als de haard aangaat dat, jijzelf, je gasten en buren last krijgen van de rook. Rookontwikkeling is nu eenmaal onlosmakelijk verbonden met een tuinhaard. Je kunt hinder hiervan wel verminderen door bijvoorbeeld het rookkanaal te verlengen waardoor de ‘trek’ sterker wordt. Daarnaast is het ook aan te raden om niet te stoken tijdens windstil of mistig weer. Daardoor kunnen rookgassen blijven hangen. Voor de rest is de brandstof ook erg van belang, stook daarom alleen met gedroogd, onbehandeld hout. Rook kan echter nooit helemaal worden voorkomen, het is en blijft een natuurverschijnsel en een logisch gevolg van het stoken van een vuurtje.

2 thoughts on “Jouw nieuwe tuinhaard een plek geven

  • Tuinhaardxxl says:

   Beste Angelique,

   Het is niet mogelijk om de kachelpijp van de BonBono te verlengen met onze standaard onderdelen. De diameter van dit rookkanaal is 12 centimeter, deze is dus te breed voor onze losse kachelpijpen. Wij weten dat een losse kachelpijp met deze diameter te koop zijn, maar helaas kunnen wij je er op dit moment nog niet bij helpen.

   Met vriendelijke groet,

   Team Tuinhaardxxl

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

De waardering van www.tuinhaardxxl.nl/ bij Webwinkel Keurmerk Klantbeoordelingen is 9.2/10 gebaseerd op 586 reviews.