Informatie

Hoe werkt een tuinhaard?

Waar moet u rekening mee houden met een tuinhaard?

Wanneer u een tuinhaard heeft aangeschaft is het natuurlijk van belang dat u deze op de juiste manier installeert. Alhoewel dit geen ingewikkelde kwestie is, dient er natuurlijk met een aantal zaken rekening te worden. Een tuinhaard is in gebruik een zeer veilig artikel. Toch is het van belang om de juiste omstandigheden te creeëren. Het eerste waar u aan moet denken is de ondergrond. U zult begrijpen dat de onderkant van een tuinhaard tijdens het gebruik zeer warm kan worden. Het is dus niet verstandig om deze op een houten ondergrond of bijvoorbeeld een gazon te plaatsen. Het beste is om de tuinhaard neer te zetten op een betegeld gedeelte van uw tuin of terras. Mocht geen enkel gedeelte van uw tuin een dergelijke ondergrond hebben, zorgt u er dan voor dat u dit wel het geval is op de gewenste plek van de tuinhaard. Ten tweede moet een bestaande of gemaakte ondergrond natuurlijk stabiel zijn. U wilt natuurlijk niet dat de tuinhaard gaat wiebelen of omvalt door een windvlaag of een stootje van iemand. Weest u er dus van verzekerd dat de ondergrond niet schuin loopt.

Het belang van droog hout

RedFire Tuinhaard Jersey XL - Zwart (3)

Er bestaan verschillende soorten hout die goed gebruikt kunnen worden voor het stoken van vuur. Als het hout echter niet genoeg is gedroogd, zult u echter nog steeds in de problemen komen met en stoken van een goed vuur. Essen, eiken en beuken zijn geschikte houtsoorten voor tuinhaarden en terraskachels maar moeten twee jaar drogen voor ze zich in de geschikte conditie bevinden. Andere soorten zoals berkenhout zijn na één tot anderhalf jaar gereed. U kunt ervoor kiezen om kant en klaar haardhout aan te schaffen bij bijvoorbeeld een bouwmarkt, hierop bent u aangewezen als u pas nét een tuinhaard heeft gekocht. Maar natuurlijk kunt u net zo goed zelf hout in stukken zagen en laten drogen. Om te voorkomen dat het op de kopkanten (waar u heeft gezaagd) gaat schuren, kunt u dit insmeren met parafine. U laat hiervoor simpelweg een aantal kaarsen smelten in een pannetje. Ook kunt u houtlijm gebruiken. Door de koppen af te dichten droogt het hele stuk hout geleidelijk en krimpen de koppen niet sneller dan de rest van het stuk. Tijdens het droogproces is het overigens ook belangrijk dat u de stukken met enige regelmaat omdraait. Het hout kunt u prima buiten laten drogen. Dit is de meest goedkope, maar wel langzaamste manier. Stapelt u de stukken niet te strak op elkaar, want dan kan de wind er niet tussen. Het geheel dekt u simpelweg af met wat plastic. Wat u ook kunt doen, is enkele gewichten plaatsten op de stapel met planken. Dit om te voorkomen dat ze kromtrekken.

Het seizoen waarin de boom wordt geveld is overigens ook van invloed op het droogproces. De periode van november tot en met maart is de gunstigste om een boom te vellen. Dit komt omdat de boom dan het laagste vochtgehalte bevat. Het vochtpercentage van het hout kun je mis meetbaar. Deze moet tussen de 15% en de 22% liggen. U meet dit eenvoudig met behulp van een vochtmeter. Een houtsoort die u beter niet, of voorzichtig moet gebruiken is dennenhout. Dit hout kunt u het best alleen gebruiken in combinatie met ander hout. Dennenhout alleen kan namelijk geen goed vuur stoken omdat het onvoldoende warmte genereert.

Het aansteken van een tuinhaard

Het is verstandig om uw tuinhaard gefaseerd aan te steken. Dit om te voorkomen dat deze erg gaat roken of juist dooft. De beste manier om het vuur te beginnen is door het gebruik van een aantal krantenproppen. Deze steekt u als eerste aan zodat de koude lucht in het rookkanaal wordt verwarmd. Hierdoor ontstaat er minder rookontwikkeling. Vervolgens kunt u het hout toevoegen. Houdt u er rekening mee dat u in eerste instantie gebruikmaakt van kleine blokken. Deze branden gemakkelijker. Dit proces kunt u nog eens versnellen door het toevoegen van aanmaakhoutjes of –blokken. Daarna kunt u overgaan tot de grotere blokken houdt. Door middel van dit stappenplan steekt u eenvoudig en effectief de tuinhaard aan. We raden het absoluut af om tijdens het aansteken brandbare stoffen zoals wasbenzine of spiritus te gebruiken. Dit kan gevaarlijke situaties opleveren.

Het schoonmaken van uw tuinhaard

Heeft u een tuinhaard die over een aslade of een opvangbak beschikt? Dan dient deze regelmatig schoongemaakt te worden. In het geval dat uw tuinhaard geen aslade heeft, maakt u deze simpelweg schoon met een stoffer en blik. Wanneer u ervoor zorgt dat de tuinhaard zo schoon mogelijk is, bereikt u hiermee een betere luchttoevoer en hierdoor een beter brandingsproces.

De Zwitserse methode van vuur stoken

De Zwitserse methode wordt ook wel de omgekeerde methode genoemd. Dit omdat er juist begonnen wordt met grote houtblokken. U moet er natuurlijk wel voor zorgen dat de houtblokken goed droog zijn. Ook moet er tussen de verschillende blokken voldoende ruimte zitten vanwege de zuurstof. Pas na de laag met grote blokken legt u de kleinere stukjes hout en de aanmaakblokjes in de tuinhaard. U zult zien dat het vuur hiermee goed op gang komt en zich ook snel verspreidt naar onderen. Zwitsers stoken houdt dus eigenlijk in dat het materiaal dat het beste brandt, bovenaan in de haard wordt geplaatst. Hierdoor creëert u vanaf de eerste minuut volledige verbranding en vindt er ook minder rookvorming plaats.

Het vuur doven

Voor het doven van het vuur hoeft u bij een tuinhaard in principe niets te doen. U wacht net zolang totdat dit proces automatisch verloopt. Het is een kwestie van ervaring tot u erachter komt hoe lang dit ongeveer duurt. U kunt dit proces versnellen door de nog niet volledig opgebrande haardblokken zó te positioneren, dat deze nu snel gaan opbranden. U legt ze dus goed op het brandende vuur. Nadat deze zijn opgebrand, kunt u de zuurstofregelaar helemaal dichtdraaien. De zuurstofregelaar is een systeem waarmee u, als u deze verder opendraait, het vuur aanwakkert. Draait u deze dicht, dan bereikt u het tegenovergestelde.

Een tuinhaard (zonder glazen deurtje) en een terraskachel (met een glazen deurtje) verschillen in het algemeen qua handelingswijze vrijwel niet van elkaar. Het enige verschil zit hem in het deurtje. Het deurtje van een terraskachel kunt u natuurlijk ook gebruiken om de toestroom van zuurstof te regelen. Wat als u nu plotseling het vuur snel moet doven? U wilt dit natuurlijk zo snel mogelijk kunnen doen. Maar dit moet natuurlijk wel veilig gebeuren. De allerbelangrijkste tip die wij u willen meegeven wat betreft het doven van het vuur, is nooit en te nimmer water te gebruiken. Het water wordt door de zeer hoge temperatuur in de tuinhaard of terraskachel direct omgezet in stoom. Dit kan zelfs een explosie veroorzaken met alle gevolgen van dien. De meest veilige en effectieve manier om de tuinhaard te doven is door het gebruik van zand of zout. Zorgt u er dus voor dat u hiervan altijd iets bij de hand heeft, mocht er zich een situatie voordoen waarin u bijvoorbeeld snel weg moet.

Regels waarmee u rekening dient te houden

Het stoken van een vuur is behalve warm ook nog eens erg gezellig. Toch gebeurt het regelmatig dat buren of andere omwonenden klagen wanneer er iemand gebruik maakt van zijn tuinhaard of terraskachel. Bijvoorbeeld door overmatige rookvorming. Als je als buurman net buiten zit te eten of van een goed boek zit te genieten, word je natuurlijk niet vrolijk van een stevige rookontwikkeling die jouw tuin binnenkomt. Zeker niet als die persoon al last heeft van zijn of haar luchtwegen. Om het stoken van vuur voor iedereen prettig te houden, is er dus een aantal regels opgesteld. Deze heeft u grotendeels al terug kunnen lezen in dit artikel, maar voor de volledigheid zetten we ze nog even op een rijtje:

Het hout dat wordt gebruikt dient droog te zijn. Als u gebruik maakt van hout dat onvoldoende is gedroogd, betekent dit meer rookontwikkeling en dus ook meer schadelijke stoffen. Het is streng verboden om geverfd of geïmpregneerd hout te gebruiken. Om van afval nog maar niet te spreken. Let u ook goed op de windrichting. U wilt natuurlijk niet dat de rook die uw tuinhaard veroorzaakt rechtstreeks bij de buren naar binnen waait. Wanneer het dus erg hard waait kunt u er zelfs beter voor zorgen dat u de tuinhaard niet gebruikt.

Heeft u een tuinhaard die u tevens kunt gebruiken als barbecue? Schadelijke stoffen die ontstaan door bijvoorbeeld druppels vet die op het brandende vuur vallen, dient u indien mogelijk ook te beperken. Een plaatje waarmee u vet opvangt voorkomt dit. Voor het overtreden van de regels bestaan in Nederland hoge boetes. Deze kunnen oplopen tot enkele honderden euro’s. Het gebruik van een tuinhaard of terraskachel gaat dus samen met een uitgebreide instructie. Maar maakt u zich hierover geen zorgen. Het gebruik hiervan heeft u namelijk zo onder de knie. Wanneer u de instructies zorgvuldig opvolgt, bent u verzekerd van vele gezellige momenten. Een tuinhaard brengt namelijk sfeer en brengt mensen bij elkaar. Zet de tuinstoelen maar vast klaar!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *