Informatie

BonFeu tuinhaard bescherming & onderhoud

Bescherming & onderhoud van een stalen BonFeu tuinhaard

Een stalen tuinhaard van BonFeu is geschikt om tijdelijk buiten te staan. De haarden zijn voorzien van een laklaag, maar zullen na korte tijd gaan roesten wanneer je de haard buiten laat staan. Door grote temperatuursverschillen in combinatie met het natte Nederlandse weer is dit een onoverkomelijk natuurlijk proces. Om de haard te beschermen zijn er een aantal simpele maatregelen te treffen. Wij raden altijd aan om een bijpassende berschermhoes mee te bestellen en de tuinhaard na gebruik overdekt of binnen weg te zetten. Hierdoor is de tuinhaard na gebruik beschermd en zal deze daarom langer mooi blijven. Een andere mogelijkheid is om de tuinhaard na gebruik onder een afdakje te plaatsen. Zo blijft de haard droog wanneer deze niet gebruikt wordt. Op deze manier kan er nog langer van de tuinhaard worden genoten.

Wat kan ik doen tegen roest?

Er zijn verschillende manieren om roest te verwijderen en een haard te behandelen. Hieronder staat eenvoudig hoe u zelf de roestvorming kunt behandelen.

Lichte roestvorming

De meest effectieve manier is het verwijderen van roestaanslag met behulp van olie en een doek. Hiermee poets u het roest grotendeels weg. Nadat u dit gedaan heeft, is het belangrijk de plek te behandelen met een vuurvaste coating (hittebestendige lak) of kachelpoets. Hiermee haalt u de ergste aanslag van roest weg, verlengt u de levensduur van een haard en voorkomt u verdere roestvorming.

Hardnekkige roestvorming

Bij hardnekkige roest zult u wellicht iets grover te werk moeten gaan.

  1. Start met een staalborstel en borstel het roestoppervlak om zo de bovenste laag te verwijderen.
  2. Zorg ervoor dat u bescherming heeft voor uw mond, omdat roest heel wat stof teweeg kan brengen. Dit is slecht voor uw gezondheid.
  3. Gebruik daarna een schuurpapier en wrijf hiermee over het oppervlak. Hoe hardnekkiger de roest, des te grover het schuurpapier mag zijn.
  4. Neem vervolgens de roest en het vocht af met een oude doek om te zien hoeveel roest u al heeft verwijderd.
  5. Neem daarna fijne staalwol en wrijf hiermee over het oppervlak. Zorg dat u alle roest op deze manier verwijdert om de oxidatie tegen te gaan. Zo lang er nog oxidatie is, zal de roest blijven aanhouden.
  6. Nadat u dit gedaan heeft, is het belangrijk de plek opnieuw te voorzien van een vuurvaste coating (hittebestendige lak).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *