Op zoek naar een geschikte Mexicaanse tuinhaard?

Een keramische terrashaard, beter bekend als “terracotta kachel” is een handgemaakte tuinhaard die oorspronkelijk in Mexico, handgemaakt, haar oorsprong kennen. Iedereen herkent een Mexicaanse tuinhaard, want het zijn nou eenmaal opvallende haarden. Het voordeel van een Mexicaanse haard is dat een vuurtje relatief snel opgestookt en lang zijn warmte blijft afgeven. Let wel op met vorst!

Tuinhaard / Mexicaanse tuinhaard
Geen producten gevonden die aan je zoekcriteria voldoen.

Mexicaanse tuinhaarden, kleurrijk en sfeervol

Mexicaanse tuinhaarden kennen hun oorsprong en zijn met de hand gemaakt in Mexico. Dit vakwerk zie je niet alleen terug in die unieke uitstraling van een Mexicaanse tuinhaard, dit geeft ook kenmerken in de kwaliteit. Een vuurtje wordt relatief snel opgestookt en blijft heerlijk lekker warm hitte afgeven, waardoor er slim gestookt kan worden.

Dit is niet alleen beter voor de natuur, maar je bespaart hierdoor ook geld met het warm houden van je terras. Daarnaast staat een kleurrijke Mexicaanse tuinhaard (groot) natuurlijk prachtig in iedere achtertuin. Simpelweg een 'Mexicaanse vuurpot' genoemd.

Een Mexicaanse open haard is vervaardigd van klei en staat bekend om zijn hoogwaardige kwaliteit, waardoor warmte goed wordt vastgehouden. Met de hand wordt de klei gemixt en in een soort mal aangebracht. In een mal wordt de klei door de omgeving gedroogd en langzaam uitgehard.

Vervolgens wordt na het drogen de terrashaard afgebakken in een gigantische oven. Dit is een gigantische oven waar de Mexicaanse haard wordt afgebakken op maar liefst 850 graden(!). Door deze enorme warmteontwikkeling ontstaat er een speciaal warmtebestendig materiaal waardoor de haard perfect als terrashaard dient.

Creëer een warme sfeer met een terracotta kachel

Sommige Mexicaanse tuinhaarden zijn gemaakt van terracotta. Dit is ongeglazuurd aardewerk, gemaakt van klei. De naam is afgeleid van terra cotta, dat gebakken aarde betekent.

Authentieke Mexicaanse terraskachels die van dit materiaal zijn gemaakt zijn poreus, hierdoor is de haard niet hoog op te stoken. Het is dus niet voor iedere tuin geschikt. Ben je op zoek naar een mediterrane sfeer? Dan is een tuinhaard van klei wel een prachtig product.

Beschildering terrashaard mexicaans aardewerk

Een Mexicaanse tuinkachel heeft een opvallend uiterlijk en staat bekend om zijn kleurrijke uiterlijk. Wist je dat naast het bakken, de handschilderingen ook ècht met de hand wordt gedaan? Een Mexicaanse vuurhaard is een echte blikvanger!

Een echte Mexicaanse chimenea bbq is een product met een geschiedenis en dat merk je! Dit type kachel heeft een uitstraling die bij weinig andere tuinhaarden te vinden is!

Mexicaanse tuinhaard groot & klein

Ook Sol-y-Yo chimenea mexicaanse tuinhaarden hebben deze prachtige uitstraling. Je vindt deze en andere modellen in verschillende groottes op onze website. Zo vind je bijvoorbeeld de populaire modellen met een hoogte van 115 cm in onze shop.

Zoek je echter een kleiner of juist een groter model? Bekijk hier alle modellen Ook die bieden wij je graag aan. Kun je niet vinden waar je naar op zoek bent, dan helpt onze klantenservice je graag verder.

Vorst en Mexicaanse tuinhaarden gaan niet goed samen

La Hacienda biedt Mexicaanse terrashaarden die goed bestemd zijn tegen warmte, maar kou en vocht zijn geen vrienden van deze haarden. Het is belangrijk dat de haard van binnen helemaal droog blijft, met name in de winter.

Opvriezen kan ervoor zorgen dat een tuinhaard Mexicaans gaat barsten. Een gebarsten haard ziet er niet alleen minder mooi uit, maar zorgt ook nog eens voor warmte verlies. Hierdoor ontstaat er niet meer de aangename warmte die je eerst nog van de Mexicaanse tuin kachel kreeg.

Bij sommige origineel Mexicaanse kachels wordt dan ook een speciale stenen deksel geleverd. Deze deksel kan je op de vuurhaard plaatsen zodat er geen water meer naar binnenloopt.

Een Mexicaanse tuinhaard voor het eerst in gebruik:

  • Het is belangrijk om de haard eerst goed te laten uitharden voordat je de Mexicaanse haard gaat gebruiken. Door de haard eerst rustig op te warmen en deze vervolgens te laten afkoelen zal de haard beter uitharden. Voor een optimale hardheid is het van belang om dit twee maal te herhalen. De precieze uitwerking staat natuurlijk gewoon in de bijgeleverde handleiding, zodat je stapsgewijs weet hoe de haard moeten worden gebruikt.
  • Strooi voor gebruik een minimale laag van 5 cm normaal (bouw)zand of lava-gesteente op de bodem. Dit helpt om de haard te beschermen tegen overmatige hitte en barsten. Brandstof mag nooit rechtstreeks op de bodem van de haard worden verbrand.
  • Stook de eerste keren niet direct een te groot vuur waarbij de hitte te hoog oploopt.

Onderhoud en gebruik van een keramische tuinhaard:

  • De haarden zijn behandeld met een impregneermiddel. Het wordt aanbevolen een Mexicaanse terrashaard regelmatig opnieuw te impregneren. Hiervoor kun je een impregneermiddel voor terrashaard keramiek gebruiken. Dit kan de levensduur van jouw nieuwe haard verlengen.
  • Gebruik geen brandstoffen als terpentine, wasbenzine, alcohol, benzine of andere chemische producten om het vuur aan te steken. Als de temperatuur te snel stijgt kan de haard scheuren.
  • Indien je het vuur wilt doven kun je stoppen met het toevoegen van hout. Het vuur zal dan vanzelf uitbranden. Eventueel kan het vuur met zand worden gedoofd. Gebruik hiervoor echter geen water.

Let op: lees voor het gebruik van de haard altijd de bijgeleverde handleiding.