Tips & Tricks

Gas of elektrische terrasverwarming: welke is de beste keuze?

Terrasverwarming is een essentiële toevoeging aan elk buitenruimte om het comfortabel en aangenaam te maken, zelfs tijdens koudere avonden. Bij het kiezen van de juiste terrasverwarmer zijn er verschillende factoren waarmee rekening moet worden gehouden. Een van de belangrijkste beslissingen die je moet nemen, is of je kiest voor een gas- of elektrische terrasverwarmer. In dit artikel zullen we deze twee opties vergelijken en uiteenzetten welke de beste keuze is.

Gas terrasverwarming

Gas terrasverwarmers werken op propaan- of butaangas en bieden een krachtige warmtebron voor je buitenruimte. Ze zijn populair vanwege hun hoge verwarmingscapaciteit en kunnen grote gebieden effectief verwarmen. Bovendien geven gas terrasverwarmers een gezellige sfeer met hun vlammen, waardoor ze perfect zijn voor restaurants, bars en andere commerciële ruimtes.

Voordelen van gas terrasverwarming

 1. Hoge warmte-output: Gas terrasverwarmers produceren veel warmte, waardoor ze ideaal zijn voor grotere buitenruimtes.
 2. Directe warmte: Ze geven onmiddellijke warmte af zodra ze zijn ingeschakeld, waardoor je snel kunt genieten van een warme omgeving.
 3. Gezellige sfeer: De vlammen van een gas terrasverwarmer creëren een aangename en sfeervolle ambiance.

Nadelen van gas terrasverwarming

 1. Installatie: Gas terrasverwarmers vereisen installatie en aansluiting op een gasleiding, wat extra kosten en moeite met zich meebrengt.
 2. Onderhoud: Ze moeten regelmatig worden onderhouden, inclusief het controleren van de gastoevoer en het schoonmaken van de branders.
 3. Veiligheid: Het gebruik van open vuur brengt altijd risico’s met zich mee, vooral in drukke omgevingen. Daarnaast is het van belang om ten allen tijde te zorgen voor voldoende ventilatie.

Elektrische terrasverwarming

Elektrische terrasverwarmers zijn een andere populaire optie voor buitenverwarming. Ze werken op elektriciteit en gebruiken infraroodtechnologie om warmte te genereren. Deze verwarmers zijn ideaal voor kleinere ruimtes en bieden een efficiënte en gemakkelijke manier om je terras te verwarmen.

Voordelen van elektrische terrasverwarming

 1. Eenvoudige installatie: Elektrische terrasverwarmers kunnen eenvoudig worden geïnstalleerd door ze aan een stopcontact te koppelen.
 2. Lage operationele kosten: Elektriciteit is over het algemeen goedkoper dan gas, waardoor elektrische terrasverwarmers kosteneffectiever zijn in gebruik.
 3. Geen uitstoot: In tegenstelling tot gas terrasverwarmers stoten elektrische verwarmers geen schadelijke gassen uit, waardoor ze milieuvriendelijker zijn.

Nadelen van elektrische terrasverwarming

 1. Minder warmte-output: Elektrische terrasverwarmers hebben over het algemeen een lagere warmte-output dan gas verwarmers, waardoor ze minder geschikt zijn voor grote buitenruimtes.
 2. Verlengsnoer nodig: Omdat elektrische terrasverwarmers op stroom werken, heb je mogelijk een verlengsnoer nodig om ze op de gewenste locatie te kunnen gebruiken.

Welke is de beste keuze?

Het antwoord op deze vraag hangt af van je specifieke behoeften en voorkeuren. Als je een grote buitenruimte hebt die je wilt verwarmen, en als je geniet van de gezelligheid van vlammen, dan is een gas terrasverwarmer wellicht de beste keuze voor jou. Aan de andere kant, als je een kleinere ruimte hebt en op zoek bent naar een kosteneffectieve en gemakkelijke oplossing, dan is een elektrische terrasverwarmer misschien meer geschikt.

Het is belangrijk om ook rekening te houden met veiligheidsaspecten en milieu-impact bij het maken van je keuze. Gas terrasverwarmers brengen hogere veiligheidsrisico’s met zich mee vanwege het open vuur en vereisen regelmatig onderhoud. Elektrische terrasverwarmers zijn daarentegen milieuvriendelijker en vereisen minder onderhoud.

Kortom, beide opties hebben hun eigen voordelen en nadelen. Het is essentieel om je persoonlijke behoeften en de kenmerken van je buitenruimte in overweging te nemen bij het kiezen van de juiste terrasverwarmer. Door deze factoren te overwegen, kun je een weloverwogen beslissing nemen die past bij jouw situatie en behoeften.

Veelgestelde terrasverwarming vragen

Welke terrasverwarming is het meest geschikt voor een open ruimte?
In een open ruimte zijn gasheaters vaak de beste keuze.

Welke soort terrasverwarming kan ik gebruiken voor een overdekt terras?
Voor een overdekt terras kunnen zowel elektrische heaters als gasheaters worden gebruikt.

Wat zijn de voordelen van elektrische terrasverwarming?
Elektrische terrasverwarming is gemakkelijk in gebruik, vereist geen brandstof en heeft geen uitstoot van schadelijke gassen.

Waarom wordt infrarood verwarming aanbevolen voor buitenruimtes?
Infrarood verwarming wordt aanbevolen voor buitenruimtes omdat het directe warmte geeft aan mensen en objecten zonder de lucht eromheen te hoeven opwarmen.

Wat zijn de nadelen van gasheaters voor gebruik buitenshuis?
Gasheaters kunnen duurder zijn in gebruik door het verbruik van gas en ze produceren ook uitstoot van schadelijke gassen zoals CO2.