Een Dutch Oven, wat is het precies?

Een Dutch oven is voor menig Nederlander nog een onbekend product. Daarentegen maakt het al storm in de Nederlandse markt. Maar wat is het precies, en is het wat voor jou? Op deze pagina zijn alle Dutch Ovens op een rijtje gezet zodat jij de beste keuze kunt maken. Op zoek naar een Dutch Oven om te kopen, of je bent op zoek naar aanvullende informatie. Bij Tuinhaardxxl.nl ben je aan het juiste adres.

69,00
Op voorraad

  • Toepassing:Buiten koken
  • Volume:6.1L
  • Materiaal:Gietijzer

Sale
10,95 9,95
Op voorraad

  • Toepassing:Koken
  • Gewicht:280 gram
  • Materiaal:Gecoat staal

79,00
Op voorraad

  • Toepassing:Buiten koken
  • Volume:8L
  • Materiaal:Gietijzer

104,00
Op voorraad

  • Toepassing:Buiten koken
  • Diameter:31 cm
  • Materiaal:Gietijzer

39,50
Uitverkocht

  • Toepassing:Buiten koken
  • Diameter:27 cm
  • Materiaal:Gietijzer

59,95
Uitverkocht

  • Toepassing:Buiten koken
  • Diameter:33.90 cm
  • Materiaal:Gietijzer

Sale
129,95 109,95
Uitverkocht

  • Toepassing:Buiten koken
  • Diameter:Combi
  • Materiaal:Metaal

79,00
Uitverkocht

  • Toepassing:Buiten koken
  • Volume:8L
  • Materiaal:Gietijzer

69,00
Uitverkocht

  • Toepassing:Buiten koken
  • Volume:6.1L
  • Materiaal:Gietijzer

33,95
Uitverkocht

  • Toepassing:Buiten koken
  • Volume:8 L
  • Materiaal:Nylon


Een Dutch Oven kort samengevat

Dutch Ovens, de naam zegt je wellicht in eerste opzicht niet veel. Toch is het tegendeel bewezen en zijn deze ‘vuurpotten’ al een bekende naam binnen de kampeermarkt. Het is vrij simpel, een Dutch Oven is een gietijzeren pan voorzien van een deksel waarin je kunt koken, bakken of braden boven een kampvuur.

Door het gietijzeren design kun je de ‘Dutch Oven’ op het vuur leggen.

De Dutch Oven kent haar populariteit vanuit Amerika. In de historie van Amerika trokken Nederlandse immigranten deur tot deur met deze gietijzeren pannen. Vandaar de naam ‘Dutch Oven’.

Een reguliere Dutch Oven staat op drie pootjes. Zodat je de pot eenvoudig op een vuurtje kunt plaatsen. Je kunt de pot op ieder vuurtje kwijt, alleen bij een schone verbranding uiteraard. Je wilt geen vieze geuren of onaangename smaakjes aan het gerecht toevoegen.

De deksel aan de bovenzijde van de pan heeft een opstaande rand. Hier kun je zelf hete kolen op plaatsen. Hiermee voorzien je de pan van warmte rondom de pan, in plaats van alleen de onderzijde. Dit levert het effect van een oven, vandaar dat het een oven wordt genoemd.

Dutch Ovens heb je in verschillende soorten en maten. Het volume wordt op twee manieren gemeten. In Quarter (Qt) en in Liter (L).

De braadpannen aangeboden op onze website verschillen van 6.1 L/6.5 Qt tot 9 L/9.5 Qt. Ongeacht de grootte, de pannen hebben genoeg ruimte om jouw favoriete gerecht in klaar te maken.

Wat kun je er precies mee?

Met een Dutch Oven kun je alles bereiden wat je thuis in een oven of op een fornuis klaarmaakt. Alles wat je nodig hebt om te koken in één. In plaats van elektriciteit gebruik je nu de natuurlijke warmte van een knapperend vuurtje.

In een vuurpot heb je een ruime keuze van recepten. Het maken van soorten soep, pulled chicken, chicken stew, chicken thighs tot het bereiden van een stoofpot kan allemaal met deze multifunctionele pan. De dikke wanden van de vuurpan zorgt voor een gelijkmatige verdeling van warmte, het gerecht wordt gelijkmatig verwarmt.

De Dutch Oven als BBQ gebruiken is nóg een geschikte toepassing.

Op internet zijn er ontelbare Dutch Oven recepten te vinden om jezelf te inspireren. Zo kun je in de Dutch Oven zelf brood bakken. Er zijn overigens genoeg Dutch Oven kookboeken beschikbaar die volledig in het thema van deze uniek stoofpot staan.

Het brengt het natuurlijke van het bereiden naar boven. Uitermate geschikt tijdens een kampeertocht in de prachtige natuur. Ook de in tuin, op het strand of op de camping is een vuurpot een leuke toevoeging. Alle ingrediënten tot een gezellige middag/avond. Warmte, licht én lekker eten.

Onderhouden van een Dutch oven

Het onderhoud wat bij een Dutch Oven komt kijken is minimaal. Zo’n pan schaf je aan voor levenslang gebruik. Hoe vaker je de pan gebruikt, des te beter hij wordt.

De Dutch Oven beschikt over kleine poriën aan de binnenzijde van de pan. Deze gaatjes houden olie vast, wat tijdens het volgende gebruik weer wordt losgelaten bij de verhitting. Dit levert een soort antiaanbaklaag. Je zult de pan wel moeten verzorgen om deze laag te behouden.

Onderhouden van een Dutch Oven of gietijzeren pan

Het eerste gebruik uit de doos:

Voor een optimale levensduur dienen pannen van gietijzer op een juiste manier te worden onderhouden. Vóór dat je recepten in de Dutch Ovens kunt bereiden heb je nog enig voorbereidend werk. Het eerste gebruik van een gietijzeren pan is cruciaal voor de levensduur. 

Aanbrengen van wax voor gebruik

Wij adviseren het gebruik van Valhal Outdoor Wax voordat je de pan gebruikt. Deze wax bevelen wij ook aan als onderhoudsmiddel voor jouw Dutch Oven. Deze wax is volgens eigen recept door Valhal Outdoor ontwikkelt en functioneert als inbranding én verzorging van alle gietijzeren pannen. Bovendien voorkomt het onderhoud met deze wax dat het product gaat roesten. De wax is gemakkelijk met een spons of doek in te smeren. Ook voegt het een heerlijke bijenwas geur toe aan de pan. Je vindt de wax hier op onze website

Onderhoud na gebruik:

  • Zorg dat de pan volledig is afgekoeld. Koel de pan niet door koud water over het product te gieten, laat het op de natuurlijke wijze afkoelen.
  • Schraap de overgebleven etensresten uit de pan. Of verwarm wat zout om deze resten te verwijderen.
  • Was de pan handmatig met heet of warm water af. Gebruik hiervoor nooit zeep. Zeep tast de antiaanbaklaag aan. De pan is dan ook niet geschikt voor de vaatwasser!
  • Droog de pan heel goed af. Vocht is nu eenmaal de vijand van gietijzer. Wil je er zeker van zijn dat je de pan op de beste manier bewaart? Vet de pan na het gebruik dan weer in met de Valhal Outdoor Wax.

Bewaren na gebruik

  • Bewaar de pan in een droge, schone ruimte. Zorg dat de pan licht is ingevet met iets olie. 
  • Bewaar de pan droog op, om roest te voorkomen.
  • Zorg dat de deksel van de pan niet dicht zit wanneer je de pan een langere tijd bewaart. Plaats iets papier of een theedoek tussen de pan om muffe luchtjes te voorkomen.
  • Bekijk de handleiding voor het onderhoud van een Dutch Oven

    Dutch Oven Onderhoud en gebruiksaanwijzing - PDF

Leuke accessoires voor de Dutch Oven

Gietijzeren Dutch Ovens zijn vrij robuuste artikelen. Toch is het aan te raden om deze te combineren met allerlei kleinere producten. Zo bieden wij op onze website een ruime keuze in accessoires aan, uitermate geschikt voor een Dutch Oven. 

Een leuke set welke populair is onder onze klanten is de Esschert driepoot, Esschert Design Emaille mok in combinatie met een Valhal Dutch Oven. Met deze driepoot inclusief ketting kun je de Dutch Oven in hoogte verstellen en boven het vuur hangen. Met de emaillen mok kun je eenvoudig de gerechten uit de pan scheppen.

Gietijzer heeft de eigenschap dat het in zijn geheel verwarmd. De deksel zal ook in het volledig opwarmen. Deze verwijderen kan soms een uitdaging zijn. Omdat de deksels van de Dutch Ovens niet afzonderlijk verkrijgbaar zijn zul je er voorzichtig mee moeten omgaan. Een handig hulpje is de ‘Valhal Deksellifter’. Hiermee kun je met een lange steel de deksel eenvoudig verwijderen. Dit maakt het gebruik nét iets veiliger.

Valhal Outdoor Dutch Ovens

Kwaliteit uit Denemarken. De stoofpannen van Valhal Outdoor staan garant voor kwaliteit. Deze Dutch Ovens uit Denemarken worden al eeuwenlang gebruikt.

De Valhal pannen zijn behandeld met een olie op basis van sojabonen en vandaar voedselbestendig gemaakt. De pannen van Valhal zullen voorafgaand het gebruik in moeten worden gebrand, zoals bij gebruikelijk bij iedere Dutch Oven.