- Toepassing:Buiten koken
- Diameter:27 cm
- Materiaal:Gietijzer
- Toepassing:Buiten koken
- Diameter:33.90 cm
- Materiaal:Gietijzer
- Inhoud:13 L
- Gewicht:11 kg
- Materiaal:Gietijzer
Wat is een dutch oven?
Dutch Ovens, de naam zegt je wellicht in eerste opzicht niet veel. Toch is het tegendeel bewezen en zijn deze ‘vuurpotten’ al een bekende naam binnen de kampeermarkt. Het is vrij simpel, het is een gietijzeren pan voorzien van een deksel waarin je kunt koken, bakken of braden boven een kampvuur. Dutch ovens zijn gietijzeren pannen voor in de oven.
Door het gietijzeren design kun je de ‘Dutch Oven’ op het vuur leggen.
De Dutch Oven kent haar populariteit vanuit Amerika. In de historie van Amerika trokken Nederlandse immigranten deur tot deur met deze gietijzeren pannen. Vandaar de naam ‘Dutch Oven’.
Een reguliere Dutch Oven staat op drie pootjes. Zodat je de pot eenvoudig op een vuurtje kunt plaatsen. Je kunt de pot op ieder vuurtje kwijt, alleen bij een schone verbranding uiteraard. Je wilt geen vieze geuren of onaangename smaakjes aan het gerecht toevoegen.
De deksel aan de bovenzijde van de pan heeft een opstaande rand. Hier kun je zelf hete kolen op plaatsen. Hiermee voorzien je de pan van warmte rondom de pan, in plaats van alleen de onderzijde. Dit levert het effect van een oven, vandaar dat het een oven wordt genoemd.
Dutch Ovens heb je in verschillende soorten en maten. Het volume wordt op twee manieren gemeten. In Quarter (Qt) en in Liter (L).
De braadpannen aangeboden op onze website verschillen van 6.1 L/6.5 Qt tot 9 L/9.5 Qt. Ongeacht de grootte, de pannen hebben genoeg ruimte om jouw favoriete gerecht in klaar te maken.
Wat kun je er precies mee?
Met zo'n gietijzeren pan kun je alles bereiden wat je thuis in een oven of op een fornuis klaarmaakt. Alles wat je nodig hebt om te koken in één. In plaats van elektriciteit gebruik je nu de natuurlijke warmte van een knapperend vuurtje.
In een vuurpot heb je een ruime keuze van recepten. Het maken van soorten soep, pulled chicken, chicken stew, chicken thighs tot het bereiden van een stoofpot kan allemaal met deze multifunctionele pan. De dikke wanden van de vuurpan zorgt voor een gelijkmatige verdeling van warmte, het gerecht wordt gelijkmatig verwarmt.
De Dutch Oven als BBQ gebruiken is nóg een geschikte toepassing.
Op internet zijn er ontelbare Dutch Oven recepten te vinden om jezelf te inspireren. Zo kun je in de pan zelf brood bakken. Er zijn overigens genoeg Dutch Oven kookboeken beschikbaar die volledig in het thema van deze uniek stoofpot staan.
Het brengt het natuurlijke van het bereiden naar boven. Uitermate geschikt tijdens een kampeertocht in de prachtige natuur. Ook de in tuin, op het strand of op de camping is een vuurpot een leuke toevoeging. Alle ingrediënten tot een gezellige middag/avond. Warmte, licht én lekker eten.
Onderhouden van een Dutch oven
Het onderhoud wat bij een Dutch Oven komt kijken is minimaal. Zo’n pan schaf je aan voor levenslang gebruik. Hoe vaker je de pan gebruikt, des te beter hij wordt.
De pan beschikt over kleine poriën aan de binnenzijde van de pan. Deze gaatjes houden olie vast, wat tijdens het volgende gebruik weer wordt losgelaten bij de verhitting. Dit levert een soort antiaanbaklaag. Je zult de pan wel moeten verzorgen om deze laag te behouden.
Onderhouden van een Dutch Oven of gietijzeren Dutch Oven pan
Het eerste gebruik uit de doos:
Voor een optimale levensduur dienen pannen van gietijzer op een juiste manier te worden onderhouden. Vóór dat je recepten in de Dutch Ovens kunt bereiden heb je nog enig voorbereidend werk. Het eerste gebruik van een gietijzeren pan is cruciaal voor de levensduur.
Aanbrengen van wax voor gebruik Dutch Oven pannen
Wij adviseren het gebruik van Valhal Outdoor Wax voordat je de pan gebruikt. Deze wax bevelen wij ook aan als onderhoudsmiddel voor jouw Dutch Oven. Deze wax is volgens eigen recept door Valhal Outdoor ontwikkelt en functioneert als inbranding én verzorging van alle gietijzeren pannen. Bovendien voorkomt het onderhoud met deze wax dat het product gaat roesten. De wax is gemakkelijk met een spons of doek in te smeren. Ook voegt het een heerlijke bijenwas geur toe aan de pan. Je vindt de wax hier op onze website.
Onderhoud na gebruik van Dutch Oven pannen:
- Zorg dat de pan volledig is afgekoeld. Koel de pan niet door koud water over het product te gieten, laat het op de natuurlijke wijze afkoelen.
- Schraap de overgebleven etensresten uit de pan. Of verwarm wat zout om deze resten te verwijderen.
- Was de pan handmatig met heet of warm water af. Gebruik hiervoor nooit zeep. Zeep tast de antiaanbaklaag aan. De pan is dan ook niet geschikt voor de vaatwasser!
- Droog de pan heel goed af. Vocht is nu eenmaal de vijand van gietijzer. Wil je er zeker van zijn dat je de pan op de beste manier bewaart? Vet de pan na het gebruik dan weer in met de Valhal Outdoor Wax.
Bewaren na gebruik
- Bewaar de pan in een droge, schone ruimte. Zorg dat de pan licht is ingevet met iets olie.
- Bewaar de pan droog op, om roest te voorkomen.
- Zorg dat de deksel van de pan niet dicht zit wanneer je de pan een langere tijd bewaart. Plaats iets papier of een theedoek tussen de pan om muffe luchtjes te voorkomen.
Bekijk de handleiding voor het onderhoud van een Dutch Oven
Hieronder staan enkele Dutch Oven gerechten:
1. S'mores Dutch Oven Recept
Ingrediënten:
-1 doos graham crackers
-1 pakje chocolade chips
-1 pakje mini marshmallows
-1 stokje boter
Instructies:
1. Verwarm uw oven voor op 350 graden Fahrenheit. 2. Bekleed de bodem van de Dutch Oven met een laag graham crackers, breek ze in stukken als het nodig is om te passen. 3. Smelt de boter en giet deze over de crackers, zo veel of zo weinig als u wilt. 4. Strooi de chocolate chips over de graham cracker laag, ook hier met zo veel of zo weinig als je wilt. 5. Plaats de Dutch Oven in de voorverwarmde oven en bak 10-15 minuten, tot de chocolade chips gesmolten zijn en de graham crackers geroosterd zijn. 6. Haal uit de oven en werk af met een laagje mini-marshmallows. 7. Zet terug in de oven en bak op laag vuur gedurende 1-2 minuten, tot de marshmallows goudbruin en bruisend zijn. 8. Onmiddellijk opdienen en genieten!
2. Pizza Dutch Oven Recept
Ingrediënten:
-1 pond pizzadeeg, uit de winkel of zelfgemaakt
-1/2 kopje tomatensaus
-1 kop versnipperde mozzarella kaas
-Toppings naar keuze (pepperoni, worst, uien, pepers, olijven, enz.)
Instructies:
1. Verwarm uw oven voor op 350 graden Fahrenheit. 2. Rol het pizzadeeg uit op een met bloem bestoven oppervlak en doe het in de Dutch Oven. 3. Verdeel de tomatensaus over het deeg, met een rand van 1 cm rondom. 4. Strooi de mozzarella kaas over de saus. 5. Voeg eventuele toppings naar keuze toe. 6. Bak 20-25 minuten in de voorverwarmde oven, tot de korst goudbruin is en de kaas gesmolten en bubbelend. 7. Snijd in plakjes en serveer onmiddellijk. Geniet ervan!
3. Apple Crisp Dutch Oven Recept
Ingrediënten:
-6 appels, geschild en in plakjes gesneden
-1/2 kopje suiker
-1/4 kopje bloem
-1 theelepel gemalen kaneel
-1/4 theelepel gemalen nootmuskaat
-1/2 kopje gerolde haver
-1/2 kopje boter, gesmolten
Instructies:
1. Verwarm uw oven voor op 350 graden Fahrenheit. 2. Doe de appels in de Dutch Oven en meng ze met de suiker, bloem, kaneel en nootmuskaat. 3. Meng in een aparte kom de haver en de gesmolten boter. 4. Giet het havermengsel over de appels en roer om te combineren. 5. Bak 30-35 minuten in de voorverwarmde oven, tot de bovenkant goudbruin is en de appels zacht zijn. 6. Serveer direct met ijs of slagroom. Geniet ervan!
Leuke accessoires voor de Dutch Oven
Gietijzeren Dutch Ovens zijn vrij robuuste artikelen. Toch is het aan te raden om deze te combineren met allerlei kleinere producten. Zo bieden wij op onze website een ruime keuze in accessoires aan, uitermate geschikt voor een Gietijzeren pan.
Een leuke Dutch Oven set welke populair is onder onze klanten is de Esschert driepoot, Esschert Design Emaille mok in combinatie met een Valhal Dutch Oven. Met deze driepoot inclusief ketting kun je de DutchOven in hoogte verstellen en boven het vuur hangen. Met de emaillen mok kun je eenvoudig de gerechten uit de pan scheppen.
Gietijzer heeft de eigenschap dat het in zijn geheel verwarmd. De deksel zal ook in het volledig opwarmen. Deze verwijderen kan soms een uitdaging zijn. Omdat de deksels van de Dutch Ovens niet afzonderlijk verkrijgbaar zijn zul je er voorzichtig mee moeten omgaan. Een handig hulpje is de ‘Valhal Deksellifter’. Hiermee kun je met een lange steel de deksel eenvoudig verwijderen. Dit maakt het gebruik nét iets veiliger.
Valhal Outdoor Dutch Oven set
Kwaliteit uit Denemarken. De stoofpannen van Valhal Outdoor staan garant voor kwaliteit. Deze gietijzeren pannen, uit Denemarken worden al eeuwenlang gebruikt.
De Valhal pannen zijn behandeld met een olie op basis van sojabonen en vandaar voedselbestendig gemaakt. De pannen van Valhal zullen voorafgaand het gebruik in moeten worden gebrand, zoals bij gebruikelijk bij iedere DutchOven.
Dutch Oven aanbieding
Op deze pagina staan enkele Dutch Oven aanbiedingen. Een Dutch Oven kopen is erg eenvoudig, maar het in gebruik nemen is nog eenvoudiger, dus koop vandaag nog jouw eigen Dutch Oven!