Tips & Tricks

Onderhouden van jouw tuinhaard, zo doe je dat!

Onderhoud aan je tuinhaard

Een tuinhaard is natuurlijk een echte sfeermaker in de tuin. Ze komen in vele modellen, materialen en prijsklassen. Het meest gebruikte materiaal voor deze producten is staal. Deze haarden zijn voorzien van een laklaag, maar zullen na korte tijd beginnen te roesten. In dit blogitem lees je alles over het verlengen van de levensduur en onderhouden van een stalen tuinhaard, vuurschaal of vuurkorf.

Hoe ontstaat roestvorming?

Roestvorming op een tuinhaard, vuurschaal of vuurkorf ontstaat door grote temperatuurverschillen waarin staal veelvoudig uitzet en weer krimpt, in combinatie met het natte weer in onze lage landen is dit een onoverkomelijk natuurlijk proces.

Een tuinhaard heeft daarom ook regelmatig onderhoud nodig. Onderhoud is in principe altijd nodig, of de tuinhaard nu regelmatig of zelden gebruikt wordt. Door de hoge temperaturen die ontstaan bij het ontsteken van de tuinhaard zal het staal waar de tuinhaard van vervaardigd is uitzetten. Terwijl bij afkoeling van de tuinhaard het staal zal krimpen. Doordat dit een proces is wat zich continu blijft herhalen kunnen er piepkleine scheurtjes in het metaal ontstaan waarin zich vroeg of laat roest gaat ontwikkelen.

Hoe voorkom ik roestvorming?

Helaas is roestvorming op staal niet tegen te gaan. Bij een tuinhaard waar een coating overheen zit zal dit echter minder snel gebeuren dan bij een tuinhaard waarvan het staal vrijwel onbehandeld is.

Controleer dus regelmatig je tuinhaard op deze scheurtjes, beschadigingen en beginnende roestvorming. De roest is vaak in een vroeg stadium nog prima te behandelen met de juiste middelen, een goed voorbeeld hiervan is met olie. Door wat olie op een doek te smeren is de roest vaak eenvoudig te verwijderen, dit mag gewoon olijfolie zijn. De rest van het onderhoud dient gedaan te worden met een speciale kachel coating, hittebestendige verf of kachelpoets. Dit lijkt soms een vervelend karwei, maar is eenvoudig aan te brengen met deze handige kachelspray. Na verschillende behandelingen van de tuinhaard zal je zien dat deze weer een frisse uitstraling krijgt en het de levensduur aangenaam kan verlengen!

Hoe verwijder ik roest?

Er zijn verschillende manieren om roest te verwijderen en een haard te behandelen. De benodigde vorm van behandeling hangt af van het stadium waarin de roest zich verkeerd. Hieronder staat eenvoudig hoe je zelf de roestvorming kunt behandelen.

Lichte roestvorming

De meest effectieve manier is het verwijderen van roestaanslag met behulp van olie en een doek of kachel verf (kachelspray kan ook), dit mag gewoon olijfolie zijn. Hiermee poets je het roest grotendeels weg. Nadat je dit hebt gedaan, is het belangrijk de plek te behandelen met een vuurvaste coating (hittebestendige lak) of kachelpoets. Deze is eenvoudig aan te brengen met deze handige kachelspray. Hiermee haal je de ergste aanslag van roest weg, verleng je de levensduur van een haard en voorkom je verdere roestvorming.

Hardnekkige roestvorming

Bij hardnekkige roest zal je wellicht iets grover te werk moeten gaan.

  1. Start met een staalborstel en borstel het roestoppervlak om zo de bovenste laag te verwijderen.
  2. Zorg ervoor dat je bescherming voor je mond hebt, omdat roest heel wat stof teweeg kan brengen. Dit is slecht voor je gezondheid.
  3. Gebruik daarna een schuurpapier en wrijf hiermee over het oppervlak. Hoe hardnekkiger de roest, des te grover het schuurpapier mag zijn.
  4. Neem vervolgens de roest en het vocht af met een oude doek om te zien hoeveel roest je al heeft verwijderd.
  5. Neem daarna fijne staalwol en wrijf hiermee over het oppervlak. Zorg dat je alle roest op deze manier verwijdert om de oxidatie tegen te gaan. Zo lang er nog oxidatie is, zal de roest blijven aanhouden.
  6. Nadat je dit hebt gedaan, is het belangrijk de plek opnieuw te voorzien van een vuurvaste coating (hittebestendige lak ook wel kachel verf genaamd). Deze is eenvoudig aan te brengen met deze handige kachelspray.

[block id=”onderhoud-tuinhaard-kachelspray”]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *