Tuinhaard zonder rook?

Hout stoken zonder rook?

Een vuur stoken zonder rookontwikkeling is onmogelijk. De twee zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Ons land behoort tot de meest dichtbevolkte landen ter wereld. U kunt dus wel nagaan dat het stoken van een vuurtje in Nederland nooit ongemerkt voorbij gaat. Dat is ook niet erg, zolang de rookontwikkeling binnen de perken blijft. U wilt anderen namelijk niet tot last zijn, maar ook zelf geen last hebben van de rook. Een vuur stoken in uw tuinhaard zonder al te veel rookontwikkeling heeft u voor het grootste gedeelte zelf in de hand. Graag informeren wij u over de mogelijkheden die u heeft om zo min mogelijk rook te veroorzaken. Zoals bijna altijd is een positief resultaat afhankelijk van meerdere factoren en wat betreft het stoken van een vuur geldt dit ook.

De kwaliteit van de brandstof

RedFire Vuurschaal Salo Classic 60 cm
Houtvuur zonder grote rookontwikkeling

Het eerste advies dat wij u willen geven betreft de kwaliteit van de brandstof die u gebruikt. Vroeger werden haarden ook wel allesbranders genoemd. En het woord zegt het al: letterlijk alles werd erin gegooid. Dus ook afval en andere schadelijke stoffen. Tegenwoordig is dit ten strengste verboden. Alleen hout dat niet is behandeld (het mag bijvoorbeeld niet geïmpregneerd zijn) en goed gedroogd is, is toegestaan. Voor het meten van het vochtpercentage kunt u gebruik maken van een houtvochtigheidsmeter. Hoe werkt dit? Heel simpel. De twee pinnetjes waarover de meter beschikt duwt u in het hout. Na enkele seconden verwijdert u het apparaatje weer en wordt het vochtigheidspercentage zichtbaar. Dit herhaalt u meerdere keren aan verschillende zijden van het stuk hout. Het gemiddelde percentage dat u heeft gemeten, dient onder het maximum van vijftien procent te liggen.

Welk hout voor terrashaard?

Zoals u misschien wel weet is er een lange tijd nodig voor het hout de gewenste droogte heeft bereikt. Dit kan wel twee tot drie jaar duren. Maar dat doet u niet voor niets. Goed gedroogd hout levert namelijk een goede verbranding en dus meer warmte op. Naaldhout wordt vaak als minder geschikt hout voor een tuinhaard bestempeld. Dit is echter niet geheel terecht. Sommige mensen ervaren bij het stoken van deze houtsoorten meer rookontwikkeling. Maar door een juiste techniek kan dit ook hier voorkomen worden. Het is de hars in deze houtsoorten die meer rookontwikkeling veroorzaakt. In de praktijk gebeurt dit eigenlijk alleen wanneer de verbrandingstemperatuur onvoldoende is. Bij het gebruik van naaldhout in uw tuinhaard is het dus zaak om de temperatuur zo snel mogelijk op gewenste hoogte te krijgen. Het hars werkt dan juist mee en werkt als brandstof. Om het vuur in uw tuinhaard zo snel mogelijk op gewenst niveau te krijgen, kunt u het best gebruik maken van de Zwitserse stooktechniek. Meer hierover leest u in de volgende alinea.

Stooktechnieken

Een veel gebruikte techniek is de zogenaamde Zwitserse stookmethode. Deze methode is ontstaan toen de Zwitserse regering opdracht gaf tot onderzoek naar manieren om te stoken zonder al te veel uitstoot. Hierbij wordt niet eerst met klein materiaal gewerkt, maar gaat u juist omgekeerd te werk. U start met het kruislings plaatsen van grote blokken brandhout, waarna u bovenop die blokken een flink aantal aanmaakhoutjes plaatst. Plaats vervolgens tussen de aanmaakhoutjes, de aanmaakblokjes en steek deze aan. In deze eerste fase is het van belang dat er zoveel mogelijk luchttoevoer kan plaatsvinden. Heeft u een tuinhaard met een glazen deur, oftewel een terraskachel? Dan kan het zijn dat u deze een klein stukje moet helpen om de toevoer van zuurstof te vergemakkelijken. In deze methode ontsteken de aanmaakblokjes, de aanmaakhoutjes en vervolgens op zijn beurt de grotere blokken. Zo vindt het vuur van boven naar onder een weg waarbij er veel minder rook ontstaat vergeleken met de vaak toegepaste werkwijze waarbij dit andersom gebeurt. Bij een goed brandend vuur trekt de rook automatisch naar boven. Wanneer dit het geval is, mag u de luchttoevoer gaan verminderen.

Een tuinhaard met een rookkanaal

Een rookkanaal heeft een sterke invloed op de werking van een tuinhaard. Het doel van een rookkanaal is uiteraard om zoveel mogelijk gassen die tijdens de verbranding vrijkomen, af te voeren. Eigenlijk is een rookkanaal onontbeerlijk als u hout stookt in uw tuinhaard. Moet het rookkanaal ook aan bepaalde eisen voldoen? Voor haarden die binnenshuis worden gebruikt, gelden strenge regels. Bijvoorbeeld wat betreft de lengte van het rookkanaal. In het geval van een tuinhaard is dit allemaal iets soepeler. Het rookkanaal van een tuinhaard hoeft namelijk niet zo lang te zijn. Heeft u met een dergelijk rookkanaal toch last van de rook? Dat kan natuurlijk niet de bedoeling zijn van het gebruik van een tuinhaard. U gebruikt deze hoofdzakelijk juist om fijn mee te ontspannen. Mocht de rook een probleem opleveren? Geen nood. Een verlengstuk voor uw tuinhaard is namelijk eenvoudig verkrijgbaar en bovendien niet eens duur. Hiermee komt de rookafvoer op een hoger punt pas naar buiten en krijgt u het bijvoorbeeld niet in uw gezicht. Bijna alle tuinhaarden en terraskachels die u op onze webpagina aantreft, zijn voorzien van een rookkanaal. De precieze afmetingen van alle artikelen kunt u terugvinden in de beschrijvingen. Zo krijgt u direct al een indruk van op welke hoogte de rook naar buiten komt.

Het onderhoud van uw tuinhaard

Na een vuurtje gestookt te hebben in uw tuinhaard zijn asresten natuurlijk een logisch gevolg hiervan. U zult zich misschien afvragen of het noodzakelijk is om na elke stookbeurt uw tuinhaard schoon te maken. Gelukkig is het geen vereiste om na elke stookbeurt uw tuinhaard schoon te maken. Een nieuw vuurtje kunt u met gemak best nog een keertje stoken op de asresten van de vorige. Alhoewel het niet na elke keer nodig is, is het advies toch wel om de tuinhaard regelmatig schoon te maken. Hout brandt namelijk beter in een schone haard. En beter branden betekent dus ook minder rookontwikkeling. Beschikt uw tuinhaard over een aslade? Dan is het schoonmaken voor u helemaal een fluitje van een cent. U neemt de lade gemakkelijk uit de haard en plaatst deze schoon weer terug, klaar voor het volgende gebruik. Wist u trouwens dat de as uit uw tuinhaard een nuttige functie kan hebben in uw tuin? Het is werkzaam als meststof. Denkt u ook maar eens aan vulkanische landschappen. Het as dat daar vroeger na vulkaanuitbarstingen is neergestreken, heeft voor een zeer vruchtbare grond gezorgd.

Niet alleen met rookontwikkeling, maar ook met de asresten die na een vuurtje overblijven moet goed rekening worden gehouden. Asresten moeten in een afgesloten zak in de afvalcontainer worden gegooid. Uiteraard pas als deze goed zijn afgekoeld. Het is namelijk voor personeel van vuilnisdiensten hinderlijk en schadelijk om bij het legen van een container rondvliegend as in te ademen.

Hopelijk kunt u met deze basale instructies uit de voeten en lukt het u om binnenkort een goedbrandend vuur te creëren zonder last te hebben van rook. Zo kunt u onbezorgd genieten van een heerlijk avondje in de tuin.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

De waardering van www.tuinhaardxxl.nl/ bij Webwinkel Keurmerk Klantbeoordelingen is 9.2/10 gebaseerd op 586 reviews.