Informatie

Tuinhaard of vuurkorf?

Twijfelt u tussen een tuinhaard of vuurkorf?

Vuur stoken. We doen het al vanaf het moment dat de eerste mensen op aarde leefden. Vuur werd gestookt om voedsel te bereiden, wilde dieren op afstand te houden en ziektes te verdrijven. Ook werden stukken bos verbrand om deze hierna als landbouwgrond te gebruiken. Vroeger was het stoken van een vuur echter een behoorlijk inspannend karwei. Lucifers of aanstekers hadden de oermensen niet. Dus zat er niets anders op om met behulp van stokjes of stenen het vuur te maken. U kunt zich wel voorstellen dat dit, zeker tijdens ongunstige weersomstandigheden, vaak geen gemakkelijke opgave was. Alhoewel oefening natuurlijk kunst baart, kon het stoken van een vuur erg lang duren. Langzamerhand heeft de mens toentertijd geleerd om dit natuurverschijnsel te beheersen. Gelukkig bestaan er vandaag de dag makkelijkere manieren om een vuur te stoken en brandend te houden. Veel mensen doen dit vandaag de dag als hobby.

Het stoken van een vuurtje vindt bijna iedereen wel gezellig. Behalve sfeer en gezelligheid heeft het namelijk ook nog eens een hele praktische reden: het geeft veel warmte af. Iets waardoor u tijdens het voor- en najaar langer buiten kunt zitten. Wanneer u heeft beslist dat u graag wat meer warmte in uw tuin zou willen hebben, om wat voor reden dan ook, komt de volgende vraag om de hoek kijken. Hoe wilt u dit gaan realiseren? Op onze webpagina vindt u vele verschillende producten die u allemaal van een gezellig vuur kunnen voorzien. Echter bestaan er natuurlijk tussen die verschillende producten kleine en soms grotere verschillen. De meeste mensen kiezen uiteindelijk voor een tuinhaard of een vuurkorf. Maar hoe beslist u nu welke van deze twee het beste bij u past? Wij zetten ze graag nog even voor u op een rijtje.

Het verschil tussen een tuinhaard en een vuurkorf

BonFeu BonTon Roest (Ø 60 cm)

Wat is nou eigenlijk een vuurkorf? En wat wordt er onder een tuinhaard verstaan? Laten we beginnen bij de eerste. Een vuurkorf is een ijzeren mand waarin u blokken hout kunt stoken. Ze bestaan in verschillende maten maar zijn in elk geval kleiner dan een tuinhaard. Een tuinhaard is net een kachel, maar dan voor buiten. Een dergelijke haard kan zijn voorzien van een glazen deurtje maar dit is in de meeste gevallen niet zo. Net als tuinhaarden kunnen ook vuurkorven voorkomen in verschillende modellen. Ook kan er gebruik gemaakt worden van verschillende materialen of combinaties hiervan. Materialen die veelvuldig worden gebruikt zijn gietijzer, gelakt staal en metaal.

Hoe gebruikt u een tuinhaard en een vuurkorf?

Ook qua gebruikswijze kan het verschil tussen de twee minimaal genoemd worden. Wat betreft het starten van het vuur gelden dezelfde tips en trucs. De extra opties die bij tuinhaarden mogelijk zijn kunt u in sommige gevallen ook bij een vuurkorf gebruiken. Denkt u bijvoorbeeld aan een rooster voor het grillen van etenswaren. Zo kunt u dus ook een vuurkorf als barbecue gebruiken. Ook bestaan er net zoals bij tuinhaarden extra platen om de as op te vangen. Natuurlijk kunt u ook ouderwets marshmallows roosteren door deze aan een stokje boven het vuur te houden.

Benieuwd naar alle tuinhaarden? Benieuwd naar alle vuurkorven?

Benieuwd naar de beste vuurkorven en tuinhaarden?

Om het iets makkelijker te maken hebben wij alvast de top 3 Tuinhaarden en Vuurkorven op een rijtje gezet.

Hieronder de top 3 vuurkorven:

[block id=”productslider-vuurkorf”]

Het onderhoud

In onderhoud verschillen een tuinhaard en een vuurkorf ook niet veel van elkaar. De manier waarop u het artikel dient te onderhouden en schoon te maken hangt natuurlijk voor het grootste gedeelte af van het materiaal waarvan deze is vervaardigd. Het meest voorkomende probleem bij tuinhaarden en vuurkorven is de vorming van roest. Ondanks het gebruik van geschikt materiaal kan dit niet altijd voorkomen worden. Dergelijke artikelen staan buiten en blijven dus onderhevig aan weersinvloeden zoals regen. Lichte roestplekken kunt u verwijderen door middel van een doek met olie en vervolgens het aanbrengen van een coating. Zijn de roestplekken al wat heftiger? Dan zult u met een staalborstel aan de slag moeten.

Bekijk ook de top 3 tuinhaarden:

[block id=”productslider-feature-top-5″]

Het aanmaken van het vuur

De beste manier om een vuurkorf aan te maken is met behulp van aanmaakblokjes. Hoe gaat u te werk? In eerste instantie stopt u alleen klein aanmaakhout in de vuurkorf. Als u ervoor kiest om hier ook kranten aan toe te voegen, wees hier dan bescheiden mee. Teveel hiervan heeft namelijk stevige rookontwikkeling tot gevolg. En aangezien een vuurkorf natuurlijk niet over een rookpijp beschikt, krijgt u de rook ook nog eens recht in uw gezicht. Pas na deze eerste fase, wanneer dit materiaal goed brandt, voegt u grotere blokken toe. In principe is dit dus hetzelfde systeem als bij een tuinhaard. Wederom geldt dat u nooit en te nimmer brandbare stoffen zoals benzine mag gebruiken. Dit brengt namelijk grote risico’s met zich mee. Voor het gebruik van het juiste soort hout gelden dezelfde regels als bij tuinhaarden. Dit houdt dus in dat de hout goed gedroogd moet zijn en bijvoorbeeld niet geïmpregneerd. Deze bewerking levert namelijk vrijlating van schadelijke stoffen op tijdens de verbranding. Bekijk hier alle handige accessoires om een haard aan te steken (en te gebruiken).

Punten van aandacht bij het gebruik van een vuurkorf

Bij het gebruik van een vuurkorf houdt u uiteraard rekening met een stevige ondergrond. Het gebruik van een vuurkorf is veilig, mits u voor een juiste voorbereiding zorgt. Het lijkt misschien overbodig te zeggen, maar een vuurkorf kan bovendien niet dicht bij bosjes of bomen geplaatst worden. Toch is dit iets waar veel mensen niet aan denken. Ze concentreren zich op het correct aansteken van het vuur en vergeten de andere factoren. Slechts één overslaande vonk kan al desastreuze gevolgen hebben. Maar denkt u ook aan rondlopende kleine kinderen of huisdieren zoals honden of katten. Een vuurkorf is vaak laag en licht van gewicht. Hierdoor is hij gemakkelijk verplaatsbaar. Gemakkelijk verplaatsbaar betekent echter ook dat hij makkelijk omvalt als er bijvoorbeeld per ongeluk iemand tegenaan loopt. Bij een vuurkorf moet u altijd in uw achterhoofd houden dat de verbranding in een veel opener, vrijere ruimte gebeurt. Hierdoor moet er extra goed gelet worden op de afstand die u houdt ten opzichte van de vuurkorf.

Voorkom overlast voor omwonenden

Let u wel extra goed op de regels omtrent het gebruik van een vuurkorf als u in een appartement woont. Het is namelijk zeer waarschijnlijk dat de regels van de bewonersvereniging het gebruik hiervan verbieden. Behalve overlast voor anderen wilt u natuurlijk ook onveilige situaties voor uzelf vermijden. Het vaakst hebben buurtgenoten last van eventuele rookvorming. Het is natuurlijk ook niet fijn om de rook van iemand anders zijn vuurkorf in de tuin of zelfs in huis te ruiken. Wist u dat u aan de kleur rook ook kunt zien of u gebruik maakt van de juiste materialen en stooktechnieken? Donkergekleurde of zelfs zwarte rook kan betekenen dat u verkeerd materiaal gebruikt, of dat er te weinig zuurstof beschikbaar is in de vuurkorf. Dit laatste gebeurt wanneer u de blokken bijvoorbeeld te dicht op elkaar stapelt. Een juist verbrandingsproces produceert witte of lichtgekleurde rook.

Let op welke kleding u draagt

Maar houdt u ook rekening met de kleding die u draagt. Trekt u bij voorkeur geen brandbare kleding aan wanneer u van plan bent de vuurkorf aan te steken. Hier worden synthetische stoffen zoals bijvoorbeeld polyester verstaan. In Nederland mag al vijftien jaar lang geen brandbare kleding meer mag worden verkocht. Deze regel is ingesteld na de grote nieuwjaarsbrand in Volendam. De Nederlandse kledingindustrie houdt zich strikt aan deze eisen. Buitenlandse fabrikanten nemen het vaak wat minder nauw met de regels. Kijkt u dus goed in het label van uw kledingstukken en draag bij voorkeur iets dat is vervaardigd van natuurlijke stoffen zoals bijvoorbeeld katoen.

Aanschafkosten: het verschil tussen een tuinhaard en een vuurkorf

Zoals u wellicht al had verwacht, is een tuinhaard een stuk prijziger dan een vuurkorf. Vuurkorven kunt u vaak al vanaf een paar tientjes aanschaffen. De meest luxe varianten kosten enkele honderden euro’s. Misschien heeft u al een blik geworpen op de diverse soorten en modellen die u op onze webpagina kunt vinden. Neemt u als voorbeeld de Basic vuurkorf, gemaakt van zwart gespoten metaal. Deze ligt qua prijs rond de twintig euro en is dus behoorlijk goedkoop te noemen. Uiteraard is hij klein van stuk maar om die reden ook gemakkelijk verplaatsbaar. De duurste vuurkorf die wij in ons assortiment hebben is €219,00 maar daarmee wel een heel bijzonder item. De vuurkorf heeft namelijk een design met rendieren en bomen. Ter vergelijking: de goedkoopste tuinhaard ligt rond de zeventig euro en de duurste in ons assortiment is €819,00. De levensduur van een tuinhaard en een vuurkorf verschillen over het algemeen niet van elkaar. Hoe lang een artikel meegaat hangt in eerste instantie af van het materiaal waarvan het is vervaardigd. Daarna is het onderhoud door de eigenaar natuurlijk ook een belangrijk gegeven.

Direct een tuinhaard kopen? Direct een vuurkorf kopen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *