Informatie

jouw nieuwe tuinhaard een plek geven

De veranda verwarmen & verantwoord stoken

Om een veranda warm en gezellig te maken, zijn de mogelijkheden vaak eindeloos. Daar kan een sfeervol vuurtje natuurlijk niet aan ontbreken. Wel zijn er een aantal praktische overwegingen te maken bij het uitkiezen van de ideale plek voor onder de overkapping. Wij raden daarom altijd aan verschillende plekken te bedenken en voor iedere situatie de voor- en nadelen af te wegen. Zo kun je er bijvoorbeeld voor kiezen, iets flexibeler te blijven door het rookkanaal langs de overkapping te voeren. Of misschien heb je de ideale plek al lang bedacht en moet je daarvoor de kachelpijp buiten door het dak voeren. Voor beide scenario’s moet je je aan bepaalde richtlijnen houden, daar lees je hieronder meer over.

Kachelpijp buitenkachel net naast de veranda plaatsen

Als je ervoor kiest de tuinhaard net naast de veranda te plaatsen kan het zo zijn dat het oorspronkelijke rookkanaal net te kort is om de rook goed af te voeren. Het is daarom verstandig de pijp te verlengen. Bij veel tuinhaarden is dit geen enkel probleem. In de meeste gevallen zijn bij een bouwmarkt of een haardenspecialist eenvoudig verleng- en koppelstukken verkrijgbaar. Je mag hier gewoon een eenvoudige, enkelwandige pijp voor gebruiken zolang de pijp niet door een muur of plafond gaat, omdat deze namelijk onvoldoende bescherming biedt. Met een kachelpijp die door het dak gaat zul je een een dubbelwandig geïsoleerd rookkanaal moeten gebruiken. Sterker nog, een dubbelwandig geïsoleerd rookkanaal is verplicht! Daarnaast dien je altijd rekening te houden dat er voldoende ruimte tussen de kachelpijp en brand gevoelig materiaal blijft bestaan omdat de kachelpijp hoge temperaturen kan bereiken. Wij raden aan om minimaal 15 cm rondom de kachelpijp vrij te houden en deze vast te maken met een muurbeugel zoals hieronder te zien is. Daarnaast is het verstandig de kachelpijp zo’n 30 cm boven het dak uit te laten komen zodat de rook, ook bij wat wind, goed wordt afgevoerd.

Als je een BonFeu haard met een diameter kachelpijp van 10 cm op het oog hebt, dan zou je deze enkelwandig kunnen verlengen met de BonFeu – Kachelpijp 66 cm en om de veranda kunnen leiden met 45º bochten en 90º bochten. Heb je er één in een roestkleur op het oog dan zou je deze ook kunnen verlengen met de BonFeu – Kachelpijp roest 66 cm en koppelen met 45º roest bochten en 90º roest bochten.

De volgende haarden van BonFeu zijn compatibel met de losse kachelpijpen:

  • Bonsolo
  • BonGiano SP
  • BonGiano LP
  • BonTino
  • BonCarre
  • BonTon 40

Onder de veranda plaatsen | Dakdoorvoer tuinhaard en schoorsteenpijp verlengen

Het kan natuurlijk zo zijn dat in jouw specifieke geval, de tuinhaard het best tot zijn recht komt als je deze onder een veranda wilt plaatsen. In dat geval is het zeker een verstandig idee de kachelpijp buiten te verlengen zodat er geen rook onder de overkapping blijft hangen. De mooiste afwerking is dan waarschijnlijk door het plafond heen. Let er daarbij op dat je vanaf het moment dat je door een muur of het plafond gaat, verplicht bent een dubbelwandig rookkanaal geïsoleerde dakdoorvoer tuinhaard te gebruiken. Ook daarvoor kun je bij de meeste haard specialisten terecht. Daarnaast dien je rekening te houden met brandbare wanden. Bij een brandbare wand is het namelijk altijd van belang om voldoende afstand tussen de haard en de wand aan te houden.

Niet elke veranda is hetzelfde. Is jouw veranda bijvoorbeeld alleen aan de achterkant dicht en zijn de andere zijden open? De mate waarin de houtkachel beschermd kan worden tegen weersinvloeden is erg belangrijk. Een specialist kan je hierover adviseren. Bekijk ons assortiment houtkachels Wil je een houtkachel waarvan je zeker weet dat deze geschikt is voor onder je veranda? Vraag dan om advies aan een expert. Geniet van de prettige warmte onder je overkapping!

Hoe hoog moet een schoorsteen zijn?

Er zijn geen specifieke eisen voor de hoogte van een schoorsteen boven een overkapping, omdat deze afhankelijk zijn van de omstandigheden op de locatie. Een belangrijke factor is de afstand van de schoorsteen tot de dichtstbijzijnde obstakels, zoals bomen, gebouwen of elektriciteitskabels. In het algemeen geldt dat een schoorsteen minimaal twee meter boven het hoogste punt van het dak moet uitsteken om te voorkomen dat rook, vlammen of andere gevaarlijke stoffen in aanraking komen met obstakels of andere gebouwen in de omgeving.

Houd er ook rekening mee dat sommige landen of gemeenten specifieke eisen hebben voor de hoogte van schoorstenen boven overkappingen. Het is daarom aan te raden om je te verdiepen in de lokale wet- en regelgeving en eventueel contact op te nemen met een professioneel schoorsteenveger of aannemer voor advies.

De regenkap

In het kort: heb ik een regenkap voor op de schoorsteen echt nodig? Ja!

Een regenkap zorgt er namelijk niet alleen voor dat de schoorsteen en dus het vuur en de kachel droog blijft. Een regenkap vergroot ook de trek in de schoorsteen waardoor de haard beter brandt, voorkomt dat vogels gaan nesten en houd vonken tegen. Daarnaast kan bij lage temperaturen de binnengekomen vocht bevriezen en vervolgens door het grote temperatuurverschil van het stoken het rookkanaal weer doen uitzetten waardoor scheuren kunnen ontstaan.

Plaatsing tuinhaard

De tuinhaard dient geplaatst te worden op een vloer die tegen hitte bestand is. Anders is het altijd noodzakelijk een vloerplaat te gebruiken. De afstand van de tuinhaard tot aan de muur moet tenminste 40 cm rondom zijn. Aan de voorzijde dient minimaal 80 cm in acht te worden genomen. Voor de rest is het van belang dat er voldoende geventileerd kan worden, niet alleen voor een goede verbranding, maar ook voor de gezondheid.

Voorkom overlast

Je wilt natuurlijk voorkomen, elke keer als de haard aangaat dat, jijzelf, je gasten en buren last krijgen van de rook. Rookontwikkeling is nu eenmaal onlosmakelijk verbonden met een tuinhaard. Je kunt hinder hiervan wel verminderen door bijvoorbeeld het rookkanaal te verlengen waardoor de ‘trek’ sterker wordt en uiteraard te stoken met enkel gedroogd hout. Daarnaast is het ook aan te raden om niet te stoken tijdens windstil of mistig weer. Daardoor kunnen rookgassen blijven hangen. Voor de rest is de brandstof ook erg van belang, stook daarom alleen met gedroogd, onbehandeld hout. Rook kan echter nooit helemaal worden voorkomen, het is en blijft een natuurverschijnsel en een logisch gevolg van het stoken van een vuurtje. Laatste tip: het is verstandig om eens per jaar je kachelpijp te laten vegen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *